У Запоріжжі облаштовують газони методом гідросівби

10.07.2019 16:00

Працівники КРБП «Зеленбуд» озеленили ділянку вздовж розподільної смуги на проїжджій частині Набережної магістралі. У Запоріжжі цим методом створення трав’яного покриття комунальники користуються вже кілька років. До того ж він є ефективним у боротьбі з карантинними рослинами, зокрема амброзією, і називається фітоценотичним.

Суть способу гідросівби полягає в тому, що поверхню ділянки газону обприскують водною сумішшю, яка складається з насіння газонних трав, мінеральних добрив та мульчі. Остання має зелений колір. Це для легшого оцінювання рівномірності покриття.

Працюють комунальники двома машинами – в одній готуються інгредієнти, інша підвозить воду для подальшого замісу.

Отриманою речовиною обробляють земельну ділянку. Спочатку вона виглядає як рідка глина, але згодом застигає і утворює тонкий захисний шар, що перешкоджає змиву ґрунту дощем, видування вітром чи поїдання птахами.

Роботи комунальники виконують на ділянці площею 6 тисяч кв. м. Їх вартість сягає 1,5 млн грн. Проросте газон на обприсканій ділянці діб за десять. Задля підтримки здорового стану його будуть поливати. Частота залежатиме від погодних умов – у спеку щонайменше двічі на день.

- Гідросівба газону має кілька переваг з-поміж інших технологій. Зокрема трава швидше сходить і росте, відповідно – заповнює відведену територію. Також у такий спосіб вдасться завадити зростанню бур’янів та інших карантинних трав, - зазначив керівник КП «Зеленбуд» Олексій Анохін.