Територія закладів охорони здоров’я Запоріжжя вільна від амброзії

12.07.2019 09:50

Медичні заклади Запоріжжя активно долучились до Програми боротьби з карантинними рослинами, яка була прийнята Запорізькою міською радою ще у 2016 році на 10 років. Основними завданнями цієї програми є знищення карантинних рослин та утримання в належному фітосанітарному стані території міста, у тому числі і територій медичних закладів.

Стан прилеглої території медичних закладів – на контролі у департаменті охорони здоров’я Запорізької міської ради. Як розповіла директор департаменту Вікторія Ушакова, робота з запобігання появі карантинних рослин проводиться у лікарнях починаючи з квітня і триває до кінця жовтня. Керівник кожної медичної установи відповідальний за те, щоб територія відповідала нормативним вимогам. Працівники закладів, якщо виявляють амброзію та інші карантинні рослини, знищують їх механічним способом.

- Цвітіння карантинних рослин призводить до росту алергізації населення, а також до загострення хронічних алергічних захворювань, таких як алергічний риніт, поліноз, бронхіальна астма. Тому у кожному медичному закладі є відповідальна особа, яка перевіряє стан території і контролює своєчасність та якість прибирання, покіс трав та знищення карантинних рослин, якщо вони з’являються. Департамент контролює цей процес. Ми отримуємо оперативну інформацію від медичних закладів, а також проводимо моніторинг з виїздом на місця. Все це сприяє стабілізації захворюваності і на сьогодні медична статистика по місту свідчить, що кількість випадків алергічних захворювань, пов’язаних саме з цвітінням карантинних рослин – стабілізувалась. У нас на сьогодні немає такого приросту алергічних захворювань, як то було 5-7 років тому, - зауважила Вікторія Ушакова.

Міська дитяча лікарня № 5 – одна із тих у місті, що має найбільшу територію, лише зеленої зони тут майже 6 гектарів, і вона вільна від карантинних рослин. Завідуюча господарством Олена Онищенко розповіла, що за збереженням території у належному санітарному стані щодня слідкують 8 співробітників, вони виконують прибирання та покіс трави на окремих ділянках. Якщо з’являється амброзія – виривають її з корінням. Аби для карантинних рослин тут не було місця, працівники лікарні висаджують квіти, чагарники та дерева. На сьогодні на території лікарні росте понад 700 дерев та чагарників.

Завідуюча відділенням алергології міської дитячої лікарні № 5 Інна Кізілова, наголосила, що наявність карантинних рослин неприпустима на території дитячої лікарні, адже діти хворіють на алергію важче, ніж дорослі. Лікар нагадала батькам, що за перших ознак алергії - задишка, свербіж, висипання, чхання, сльозоточивість, почервоніння очей, занепокоєння дитини - необхідно обов’язково звернутись до лікаря.