У Запоріжжі призначили управителів багатоквартирних будинків

01.09.2017 16:30

На сьогоднішньому позачерговому засіданні виконавчий комітет Запорізької міської ради прийняв рішення про призначення управителів багатоквартирних будинків Запоріжжя. Це було зроблено на основі результатів проведеного конкурсу.

Відкриваючи засідання виконавчого комітету, міський голова сказав:

- На сьогоднішньому засіданні ми фактично завершуємо процедуру, яка почалася в 2015 році. Мешканці понад три тисячі будинків за цей період не визначилися з формою управління своїм будинком. У цих умовах обов'язок міської влади оголосити і провести конкурс для визначення управителя таких будинків, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, проведення подібного конкурсу є вимогою Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Рішення про проведення конкурсу та затвердження конкурсної документації було прийняте виконкомом, як і передбачено законодавством.

Терміни проведення всіх конкурсних процедур також чітко прописані в нормативній базі. 20 серпня відбулося розкриття конкурсних пропозицій, після вивчення яких на засіданні конкурсної комісії, яке відбулося 29 серпня, були оголошені переможці.

Згідно з порядком проведення конкурсу, затвердженим Наказом №150 від 13 червня 2016 року, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, підписаний протокол засідання комісії є підставою для прийняття виконкомом рішення про призначення керуючого. Рішення повинно бути прийнято протягом п'яти днів з дня оголошення переможців.

Відзначимо, конкурс стосувався лише тих будинків, в яких мешканці не визначилися з формою управління своїм будинком - не створили ОСББ, не обрали керуючу компанію. Всі зазначені будинки були розбиті на чотири лоти.

Вимоги до учасників були прописані в конкурсній документації. Це повинні були бути підприємства, які мають ресурси для виконання взятих на себе зобов'язань, можуть якісно надавати послуги. В результаті пропозиції надійшли від чотирьох компаній.

- Вважаю, що створена конкурсна комісія зі своїм завданням впоралася. Кожна компанія, яка буде керувати житловим фондом, повинна мати необхідні ресурси для того щоб надавати послуги, навіть в умовах значних неплатежів населення, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що відповідно до проекту рішення керуючі компанії почнуть надавати свої послуги з 1 листопада. А це означає, що підготовку до опалювального сезону місто візьме на себе.

- Концерну «Міські теплові мережі», іншим профільним комунальним підприємствам поставлено завдання у встановлений термін завершити підготовку житлового фонду до зими та опалювального сезону. Також будуть виконані всі взяті міською владою зобов'язання щодо часткового капітального ремонту житлових будинків. Роботи будуть виконані в близько 1200 багатоповерхівках, - заявив Володимир Буряк.

Заступник міського голови Олексій Бородай повідомив, що в конкурсі брали участь чотири компанії. Серед них і «Наше місто». При цьому саме запропонований «Нашим містом» тариф виявився найбільш високим. Це пов'язано зі значними накладними витратами КП, зростанням мінімальної заробітної плати і так далі.

За словами Олексія Бородая, після проведених підрахунків, з урахуванням всіх вимог до утримання житлового фонду, середній тариф по місту міг скласти 26 гривень за квадратний метр на місяць.

- Однак піти на це міська влада не мала права. Всім зрозуміло, що в нинішніх економічних умовах 99% запоріжців просто не зможуть платити таку квартплату, - сказав Володимир Буряк.

Конкурсна документація була складена з таким розрахунком, щоб якість послуг не постраждала, але при цьому мінімізувати можливе зростання тарифу.

- У результаті середній тариф становив від 4 до 6,30 гривень за квадратний метр. Пропозиції «Нашого міста» виявилися вищими. В результаті переможцями стали три підприємства. Це керуючі компанії «Мрія», «Місто для людей Запоріжжя», комунальне підприємство «Запоріжремсервіс», - зазначив Олексій Бородай.

В результаті по першій групі будинків (Шевченківський район і Космічний мікрорайон) переможцем стала «Керуюча компанія «Мрія », по другій (Олександрівський район і Південний мікрорайон) і четвертій (Хортицький район і правобережна частина Дніпровського району) -«Місто для людей Запоріжжя», по третій (Вознесенівський, Заводський райони, лівобережна частина Дніпровського району) - комунальне підприємство «Запоріжремсервіс».

- Хочу підкреслити, що вибір управителя не є догмою. У мешканців будь-якого будинку є можливість, навіть після проведення конкурсу, змінити керуючу компанію. Це можна зробити навіть без створення ОСББ, за результатами загальних зборів мешканців. Також мешканці можуть відмовитися від частини запропонованих послуг, щоб знизити тариф, - заявив Володимир Буряк.

Члени виконавчого комітету Запорізької міської ради підтримали проект рішення про призначення управителів багатоквартирних будинків. Після цього будуть розроблені і підписані договори з переможцями.

Міський голова підкреслив, що надання послуг, дотримання укладених договорів буде жорстко контролюватися департаментом з управління житлово-комунального господарства міської ради. У разі виявлення порушень договір буде розірваний.