З вересня у Запоріжжі труїтимуть щурів і комах

16.07.2019 15:26

За два останні роки в Запоріжжі на дератизацію з міського бюджету витратили 210,5 тисяч гривень. Щурячою отрутою були оброблені 1 млн 800 тисяч квадратних метрів площі.

Осіння суцільна одномоментна дератизація у Запоріжжі проводиться з 1995 року.

- Згодом почала впроваджуватися й обробка анафілогенних зон – водойм, де відбувається виплід личинок комарів. Сюди також зараховуються парки, звалища, прибережна зона річки Дніпро. Згідно з методикою ці роботи мають проводитися восени та навесні. Так само і дератизація - у періоди масової міграції гризунів. За їх пересуваннями слідкує відділення особливо небезпечних інфекцій Державного лабораторного центру МОЗ України, - зазначила завідувачка відділенням дезінфектології ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Богданова.

У Запоріжжі обробка підвальних приміщень відбувається раз на рік – стартує з другої половини вересня й продовжується у жовтні, тобто, коли знижується температура ззовні. Проводять дератизацію тільки у 4 містах області – крім Запоріжжя, також Бердянськ, Мелітополь та Енергодар.

Виконання дератизаційних та дезінсекційних заходів закладено в тариф на утримання будинку.

- Їх вартість складає приблизно 60-70 копійок з квадратного метра. Ці роботи ми виконуємо планово двічі на рік. Також реагуємо на звернення містян, якщо такі заявки надходять до контакт-центру «15-80». Загалом дератизацію потрібно проводити обов'язково, бо в деяких будинках й досі є сміттєпроводи, хоч і заварені. Саме вони слугують середовищем для розмноження шкідників. Те ж стосується й дезінсекції, бо жителі багатоповерхівок стражають від нашестя бліх і комах, - додав директор КП «Запоріжремсервіс» Сергій Ращепкін.

Дератизацію якраз проводять перед остаточною дезінсекцією, До небзепечних видів комах відносяться: кровососні мухи, павуки, комари та кліщі.

Останні, крім укусу, відомі й ризиком зараження хворобою Лайма, лихоманкою, або ж кліщовим вірусним енцефалітом. Борються фахівці із кровососними комахами кількома способами: хімічним, біологічним, індивідуальним та екологічним.