Відновлення вкрадених лічильників у Запоріжжі добігає кінця

17.07.2019 13:30

Цього разу концерн «Міські теплові мережі» встановив прилад обліку теплової енергії у п’ятиповерхівці по вулиці Дослідна станція, 78, що у Комунарському районі міста.

Теплолічильник за цією адресою викрали ще взимку. Відповідно сплачувати жителям доводилося не за фактичними витратами, а за встановленими нормативами. Для безперебійної циркуляції теплоносія, працівники концерну вмонтували на його місце з’єднувальну «муфту» - частину трубопроводу.

Загалом, по місту процес обладнання будинків тепловими лічильниками вже вийшов на фінішну пряму. У поточному році мають обладнати 196 приладів обліку за програмою бюджетного фінансування.

- Концерн завершує встановлення лічильників, де ще не встигли, або де вони були поцуплені – їх більшість. Впоратися маємо до початку осені. В основному, прилади викрадають з підвалів будинків, які перебувають у комунальній власності, бо вони, зазвичай, не надто захищені. Але саме цю адресу хотів би поставити за приклад. Місцеві жителі зварили решітку – відмежували мережу, а ще встановили металеву шафу для самого лічильника. Все задля заборони свавільного проникнення сторонніх осіб, - зазначив начальник служби технічного обслуговування приладів обліку концерну «Міські теплові мережі» Ілля Рябець.

Щороку вандали пошкоджують та розкрадають більше сотні таких лічильників. Зазіхають в основному на витратоміри, їх здають на металобрухт.

Згідно з ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання», це останні лічильники, встановлені за бюджетні кошти. З вересня містяни самотужки розраховуватимуться за їх обслуговування, встановлення й відновлення в разі крадіжки. Тож, працівники концерну закликають завчасно подбати про цілісність і належний захист приладів обліку.