Спостерігачі ОБСЄ поцікавилися станом запорізьких укриттів

19.07.2019 12:25

У стінах Запорізької міської ради відбулася робоча зустріч членів спеціальної моніторингової комісії ОБСЄ з представниками міської влади. Члени комісії поцікавилися, чи будуть мешканці міста в безпеці у випадку надзвичайних ситуацій. Зокрема обговорювали стан запорізьких укриттів.

Члени спеціальної моніторингової комісії ОБСЄ зустрілися з радником міського голови Запоріжжя Валерієм Еделєвим. Подібні зустрічі проходять регулярно для контролю ситуації на території міста. Цього разу темою оговорення були запорізькі укриття. Представники ОБСЄ поцікавилися станом цих об'єктів.

За словами Валерія Еделєва, в 2014 році перед керівництвом міста постало завдання підготувати укриття на випадок надзвичайних ситуацій. Для цього необхідно було облаштувати два типи укриттів - тимчасові, де можна перебувати 4-5 годин, і укриття для тривалого перебування - до 48 годин.

У першому випадку з завданням впоралися швидко. В якості тимчасових укриттів переобладнали підвали багатоквартирних будинків: на кожному об'єкті перевірили вентиляцію, стан приміщення, наявність дверей і замків.

В організації укриттів тривалого перебування виникла проблема: щоб облаштувати їх згідно з усіма санітарними вимогами, з міського бюджету необхідно було б виділити десятки мільйонів гривень. Однак, за словами радника мера, питання вдалося вирішити без бюджетних коштів. Для цього задіяли кафе, кінотеатри, бібліотеки, гуртожитки, музеї та інші заклади, щоб у разі непередбаченої ситуації їх власники пустили людей в підвали на свою територію.

- До 2014 року в Запоріжжі не було діючих укриттів. Однак після початку конфлікту на Донбасі від центральної влади надійшла команда привести в готовність всі укриття. Ми провели велику роботу. Зараз ми з упевненістю можемо сказати, що всі наші об'єкти готові на випадок надзвичайних ситуацій. Ми запрошуємо представників ОБСЄ обрати укриття і переконатися в цьому особисто, - озвучив радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Учасники зустрічі домовилися провести виїзну нараду, щоб представники ОБСЄ змогли оцінити стан укриттів.