В Олександрівському районі триває боротьба з амброзією

25.07.2019 16:34

Це вже четверта косовиця цього року в Олександрівському районі. У сквері Залізничному на площі 1,5 га косарі приводять до ладу газони – зрізають мотокосами чагарники.

Підрядники позбуваються травостою, який перевищує норму покриття, тобто 15 см. Це й молода поросль, бур’ян з товстим розгалуженим корінням, лобода та найпоширеніший алерген – полинолиста амброзія.

- Почали о 8-ій ранку, триватиме зміна до 17-ї години вечора. Плануємо впоратися на об’єкті за кілька днів, втім зважатимемо на погодні умови. У випадку дощів призупинятимемо роботу. Звісно, вологою траву косити легше, але можливе її повторне розростання і засмічення території, - зазначив виробничий директор ПП "ЕКОМРІЯ" Олександр Прус.

Заходи по боротьбі з амброзією у скверах і парках району виконує КП «Зеленбуд». Але є й так звані «білі плями» - об’єкти, не зараховані до міської комунальної власності. Як от вже згаданий сквер, котрим раніше опікувалася залізниця. Зараз триває процес взяття його на облік. Тож, питання очищення від бур’яну тут вирішує райадміністрація.

Запланований і покіс зелених зон внутрішньоквраталок - до списку внесені близько 20 адрес. Це вулиці Арочна, Залізнична, Шкільна. Вздовж останньої вже позбувалися амброзії хімічним методом, у серпні випробують фітоценотичний. Він передбачає засівання багаторічних трав, здатних пригнічувати карантинні рослини.

- На всіх згаданих об’єктах підрядники виконують роботи згідно з договорами з районною адміністрацією. Для знищення амброзії хімічним методом на початку року були виділені з міського бюджету 90 тис. грн, механічним (шляхом скошування) - 198 тис. грн, стільки ж на боротьбу з алергеном у межах внутрішньоквартальних територій. Ще 198 тис. грн – для обробки «білих плям» - безгосподарних об’єктів. Реагуємо також на звернення містян про осередки поширення алергену, - розповів голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий.

Триває й прибирання територій після косіння – нерідко відпочивальники залишають по собі купи сміття, зокрема пластикові пляшки та скло.