У Запоріжжі триває оновлення інклюзивно-ресурсних центрів

26.07.2019 15:42

Набирає обертів ремонт ІРЦ Хортицького району, який розташований у прибудові ЗОШ № 49. Капітальний ремонт підрядники почали у липні й завершити мають у грудні цього року.

Інклюзивно-ресурсний центр Хортицького району був створений у січні 2018 року. Робота дефектологів, логопедів, психологів та реабілітолога спрямована на обстеження дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років. Мета – інтеграція їх у навчальний процес в дитсадках та школах.

- Тут надаються консультації, проводяться корекційно-розвиткові заняття з дітьми, які цього потребують. Забезпечується й системний кваліфікований супровід. Тобто, коли до фахівців звертаються батьки, після тривалого обстеження їм рекомендують виконувати якісь програми. Відповідно, якщо у навчальних закладах таких спеціалістів немає, то допомогу вони можуть отримати в цьому інклюзивно-ресурсному центрі, - зазначила головний спеціаліст територіального відділу освіти Хортицького району Олена Чечуніна.

Аби ІРЦ почав надавати весь спектр психолого-педагогічних послуг, необхідні капітальні зміни всередині прибудови. Інтер’єр приміщень має відповідати естетичним, психологічним вимогам, створювати атмосферу комфорту та приязні.

На ремонт приміщень будівлі ЗОШ № 49, де розміщений Центр, з місцевого бюджету було виділено понад 4 млн грн. У переліку робіт, зокрема, комплектування чотирьох кімнат закладу, реконструкція системи опалення, вентиляції, санвузлів – а саме пристосування їх для використання людьми в інвалідних візках, а також заміна вікон, комунікацій та облаштування падуса.

- У нашому місті продовжується одна з найважливіших програм – це впровадження інклюзивної освіти. Ми створили ще два роки тому у кожному районі міста інклюзивно-ресурсні центри. Зараз ми їх ремонтуємо, закуповуємо оснащення – все задля комфорту фахівців і дітей, які тут займаються. Вже почали капітальний ремонт у Хортицькому ІРЦ. За 3-4 місяці тут будуть приведені до ладу всі приміщення. Це наша така спільна робота з дитячими садочками, школами й такими центрами. Разом сприятимемо розбудові інклюзивної освіти в Запоріжжі, - сказав заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Після оновлення закладу 16 тисяч дітей з особливими освітніми потребами, які мешкають у Хортицькому районі, отримають шанс на полегшення свого стану та уточнення діагнозу. Це й вади зору, слуху, опорно-рухового апарату, хвороба Дауна та проблеми аутичного спектру. Тільки впродовж 2018-2019 навчального року послугами установи скористалися 1300 дітей.

На період ремонту фахівці Центру працюватимуть у кабінетах ЗОШ № 49.