Запоріжцям розповіли, чого очікувати від нового тарифу на обслуговування житлового фонду

05.09.2017 11:25

У п'ятницю, 1 вересня, виконавчий комітет Запорізької міської ради прийняв рішення про призначення управителів житлових будинків, які раніше не визначилися з формою управління. Одне з головних питань - які послуги тепер увійдуть в тариф на обслуговування будинків і прибудинкової території та чи підвищиться він.

Як розповів журналістам заступник міського голови Олексій Бородай, в умовах конкурсу прописані 13 обов'язкових послуг, які вказані в наказі №150 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Серед них прибирання прибудинкової території та сходової клітини, дезінсекція (знищення комах) і дератизація (знищення гризунів), робота ліфтів, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, поточний ремонт, оплата за електроенергію та інше.

За словами заступника міського голови, послуги відібрані, щоб не було нічого зайвого, але при цьому все відповідно до закону. При цьому від частини цих послуг мешканці мають право відмовитися.

- Тарифи в різних будинках будуть відрізнятися. Сьогодні можна сказати, що тариф збільшиться, це неминуче. Для цього є об'єктивні причини. У новий тариф закладена мінімальна зарплата в розмірі 3200 гривень, в попередньому було 1480. Також розширено кількість послуг, що надаються, фінансування поточних ремонтів, - зазначив Олексій Бородай.

Наприклад, в попередньому тарифі не було прибирання під'їздів.

Відзначимо, КП «Наше місто» також підготувало пропозицію про зміну тарифів з урахуванням зазначених факторів. Саме з цим пропонованим тарифом підприємство і вийшло на конкурс. Однак в результаті цей тариф виявився вищим, ніж у інших учасників конкурсу. КП «Наше місто» не стало переможцем по жодному з лотів.

Заступник міського голови нагадав, що запоріжці також мають право змінити керуючу компанію в своєму будинку. При цьому створення ОСББ тут не є обов'язковим. Це можна зробити на загальних зборах мешканців.

Надання послуг буде перебувати під постійним контролем міської влади. Договір з керуючою компанією укладається на один рік, але в разі виявлення порушень договору (в тому числі і в частині надання послуг) він може бути розірваний в будь-який момент.

При цьому капітальний ремонт житлового фонду міська влада буде продовжувати фінансувати з міського бюджету, щоб не перекладати навантаження на плечі мешканців.

- Усім зрозуміло, що жодна керуюча компанія не зможе профінансувати заміну ліфта, капітальний ремонт покрівель, реконструкцію інженерних мереж в будинку. Тому міська влада буде продовжувати фінансувати такі програми, - сказав Олексій Бородай.

Міський бюджет також буде продовжувати фінансувати службу «15-80» та Муніципальну аварійну службу.