Конкурс для визначення управителів житлових будинків проведений в рамках закону і в інтересах мешканців

05.09.2017 11:10

Одним з актуальних питань для більшості запорожців останнім часом є проведення конкурсу для призначення управителів багатоквартирних будинків. Городян цікавить, коли почнуть працювати нові управителі, які послуги будуть надавати, яким буде новий тариф на обслуговування будинків і прибудинкової території та багато іншого.

На деякі з цих питань відповіли заступник міського голови Олексій Бородай та директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога під час запису передачі на одному з запорізьких телеканалів.

Заступник міського голови Олексій Бородай нагадав, що з 2015 року, відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», запоріжці мали можливість створити ОСББ або просто вибрати управителя для свого будинку. Оскільки в більшості запорізьких будинків за два роки цього не зробили (близько трьох тисяч будинків), то виконавчий комітет Запорізької міської ради був зобов'язаний оголосити і провести конкурс для вибору управителів житлових будинків.

- Ми були зобов'язані провести конкурс. Якби це не було зроблено, то ми б порушили закон, - підкреслив Олексій Бородай.

Умови конкурсу були прописані відповідно до наказу №150 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

- До учасників конкурсу були сформульовані суворі вимоги, в рамках законодавства і наказу профільного міністерства. Це було зроблено в інтересах мешканців багатоповерхівок. Керуюча компанія повинна мати у своєму розпорядженні необхідні фінансові ресурси, фахівців, техніку, - сказав Олексій Бородай.

Заступник міського голови повідомив, що вибір саме чотирьох лотів, на які були розбиті житлові будинки, ретельно опрацьовувався фахівцями. Використання більшої кількості лотів могло б послабити надалі контроль за якістю послуг, що надаються з боку міської влади, виставлення лише одного лота означало б монополізацію ринку.

Директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога також зазначив, що всі вимоги до конкурсантів відповідають законодавству.

- У керуючої компанії повинні бути кошти на рахунках, відповідна матеріально-технічна база. Не можна було допустити участі в конкурсі фірм-одноденок, які будуть потім просто збирати платежі, не надаючи ніяких послуг, - заявив Валерій Зломинога.

Нагадаємо, керуючі компанії почнуть надавати свої послуги з 1 листопада 2017 року.