Запоріжжя досягло значних результатів у боротьбі з карантинними рослинами

31.07.2019 18:22

В обласному центрі реалізується комплекс заходів, спрямованих на боротьбу з карантинними рослинами. Системний підхід в цьому напрямку дозволив досягти позитивних результатів - концентрація пилку алергенних рослин у повітрі щороку знижується, досвід Запоріжжя зі знищення амброзії переймають інші міста України.

Четвертий рік поспіль в Запоріжжі реалізується програма боротьби з карантинними рослинами. Заходи, прописані в програмі, дозволяють комплексно підійти до вирішення багаторічної проблеми з засиллям у місті алергенних бур'янів. Застосовуються механічний (покоси), хімічний, та фітоценотичний (гідросівба) методи знищення рослин. Станом на кінець липня, роботи по знищенню карантинних рослин виконано на площі більше 1000 гектарів.

Сьогодні міський голова Запоріжжя Володимир Буряк провів нараду, в якій взяли участь керівники управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради та комунальних підприємств, а також громадськість.

- Це не засідання з розряду – посиділи, поговорили та розійшлися. Це зустріч, яка дасть нам усім змогу зрозуміти, що вже зроблено в напрямку боротьби з карантинними рослинами, які є проблемні питання та окреслити подальші плани щодо поліпшення ситуації в місті, - сказав Володимир Буряк.

Радник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що окрім міської програми боротьби з карантинними рослинами, в обласному центрі було підписано Меморандум про спільні дії Запорізької міської ради та промислових підприємств у сфері покращення стану довкілля. В рамках цього документа, промислові підприємства міста зобов’язалися щорічно проводити заходи з ліквідації амброзії на територіях своїх підприємств, в санітарно-захисних зонах та на закріплених територіях. За перше півріччя 2019 року було здійснено покіс карантинних рослин на території загальною площею понад 185 гектарів.

За інформацію доктора біологічних наук, завідувача кафедри медбіології, паразитології та генетики Запорізького державного медичного університету  Олександра Приходька, результати моніторингових спостережень за кількістю пилку амброзії в атмосферному повітрі, який ведуть фахівці Запорізького медичного університету з 2006 року, показали зниження частки пилку алергенних рослин у повітрі. Фахівці також встановили, що частина пилку амброзії від загальної кількості пилку зменшується в останні роки, що говорить про зменшення кількості рослин.  

Про зниження випадків захворюваності на алергічну патологію, спричинену карантинними рослинами, говорять фахівці департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради. У минулому році кількість звернень (дітей і дорослих) зі скаргами на алергічний риніт була на 8,7% менше, ніж у середньому за попередні чотири роки.

Позитивні результати дії міської програми відзначив й керівник громадської ініціативи «Запоріжжя без амброзії» Микола Ралик. Він підкреслив, що жодне місто в Україні не може похвалитися таким високим результатом у вирішенні цієї проблеми.

- Міські парки, дитячі садки, школи, медичні заклади фактично стали територією без амброзії. На фоні успіхів міста, я вважаю, ми могли б запропонувати включити запорізьких фахівців у робочу групу з розробки державної програми з ліквідації амброзії, - зазначив Микола Ралик.

За підсумками наради міський голова Запоріжжя доручив збільшити фінансування програми боротьби з карантинними рослинами на цей рік та розробити ще більш масштабну програму на наступний. Володимир Буряк також нагадав, що це було одним з доручень Президента України під час його візиту в Запоріжжя.

- Даю доручення управлінню екології розглянути можливість збільшення фінансування та винести це питання вже на серпневу сесію. Разом із департаментами комунальної власності та земельних ресурсів, райадміністраціями, з інспекцією з благоустрою обійти всі недоглянуті орендовані ділянки, незавершене будівництво для того, щоб привести їх згідно до норм у боротьбі з карантинними рослинами. В кожному районі міста збільшити кількість рейдів. А в юридичному відділів розглянути можливість в рамках закону штрафу за занедбання тієї чи іншої території, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова також виступив з ініціативою підготувати звернення до керівництва Запорізької та Дніпропетровської областей, а також Запорізького та Вільнянського районів, які прилягають до Запоріжжя, щодо утримання територій в належному стані.