В Олександрівському районі налагодили соціальний діалог з підприємцями

08.08.2019 12:17

Управління з питань праці Запорізької міської ради на базі Олександрівської райадміністрації провело семінар із залученням малого та середнього бізнесу. Темою зустрічі стало обговорення додержання законодавства про працю, своєчасна виплата заробітної плати та її легалізація.

До участі також приєдналися представники ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області, ЗОСПП(Р) «Потенціал», Запорізького міського центру зайнятості, Запорізького відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Запорізькій області, Головного управління Держпраці у Запорізькій області, Запорізької обласної ради профспілок, ГУ Державної фіскальної служби у Запорізькій області.

Питання детінізації зайнятості населення й легалізації заробітної плати у Запоріжжі знаходиться на особливому контролі органів місцевого самоврядування, оскільки стосується прав та гарантій жителів міста. У ході семінару фахівці роз’яснили роботодавцям головні законодавчі аспекти дотримання трудового законодавства щодо оформлення трудових відносин, строків виплати заробітної плати, мінімальних гарантій в оплаті праці та відповідальності у разі його порушення.

Також надали інформацію про соціальну захищеність громадян, права на належний рівень пенсійного забезпечення, особливості адміністрування єдиного внеску в 2019 році, звітність по єдиному внеску, порядок здійснення доплати до мінімального страхового внеску, фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, взаємодію служби зайнятості з роботодавцями тощо.

За підсумками семінару сторонами соціального діалогу та органами виконавчої влади були прийняті рекомендації та пропозиції щодо активізації ролі роботодавців у збереженні та створенні нових робочих місць, ліквідації «тіньової зайнятості» шляхом об’єднання зусиль всіх сторін соціального партнерства.

Від рівня заробітної плати найманих працівників залежить і надходження податку з доходів фізичних осіб як одного з основних джерел наповнення місцевого бюджету.