У Запоріжжі з’явиться перший греко-католицький храм

13.08.2019 17:25

Ескізні пропозиції щодо його майбутнього вигляду були розглянуті на засіданні архітектурно-містобудівної ради при департаменті архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

Розробкою проекту храму Святого Архістратига Михаїла займався львівський архітектор, завідувач регіонального відділення інституту культурної спадщини Міністерства культури України Микола Гайда. Було створено одразу кілька ескізних варіантів майбутньої будівлі, одну з кращих презентували сьогодні громаді. Храм пропонується створити у класичному візантійському стилі, а розташовуватиметься він у парку імені Сагайдачного – саме цю ділянку під будівництво виділило місто.

- Крім релігійної складової, тобто того, що греко-католики Запоріжжя матимуть духовне місце, де зможуть молитися, створення цього храму має й додаткову мету. Я впевнений, що будівля і територія навколо неї стануть справжньою визначною пам’яткою нашого міста і місцем, куди з задоволенням приходитимуть не лише запоріжці, а й приїжджі туристи, - зазначив настоятель парафії Святого Михаїла української греко-католицької церкви міста Запоріжжя протоієрей Андрій Бухвак.

Як зазначили під час засідання, на спорудження храму за умови системного фінансування піде всього три роки, втім ще певний час займуть створення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи та отримання дозволу на будівництво.