У Запоріжжі відзначили 78 річницю початку героїчної оборони міста

16.08.2019 14:53

Пам’ятну дату – 78-у річницю з дня початку героїчної оборони Запоріжжя від нацистських окупантів у роки Другої світової війни - у місті відзначили концертом. Урочистості та святкова програма пройшли у ПК «Орбіта».

Серед запрошених воїни-зенітники, ветерани Другої Світової війни, Збройних Сил та місцевих підприємств. Всього у Запоріжжі на теперішній час залишилися 10 визволителів.

- 18 серпня 1941 року почалася оборона міста Запоріжжя, яка тривала 45 діб – до 4 жовтня. За цей час вдалося евакуювати весь проммайданчик углиб країни. Працівники залізниці здійснили подвиг – щодоби відправляли 900 вагонів обладнання. Із шаною згадуємо й воїнів третьої зенітної артилерійської батареї 16 полку, які захищали позиції в околицях заводу ЗТЗ. Вони стояли насмерть – полягли 104 солдати. Підбили 9 танків, 3 бронемашини і стільки ж літаків. Всього лише одному воїну вдалося пережити ті буремні події, він помер у віці 101 року, - розповів голова міської організації ветеранів України Віктор Короленко.

На урочисту подію завітав заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Нагородив ветеранів Грамотами виконкому міської ради за активну життєву позицію і патріотичне виховання підростаючого покоління.

Відзначив заохоченнями і трьох запоріжців, які здійснили вагомий вклад в оборону міста: Л. Д. Євдокимову, яка брала участь в евакуації підприємства «Мотор Січ» 1941 року, А. А. Кривулю – учасника «відродження» комбінату «Запоріжсталь» та В. М. Копнєву – Почесного ветерана міста й Почесного голову Орджонікідзевської районної ради ветеранів України.

- Дійсно, багато часу минуло, однак той подвиг і сьогодні відгукується у кожному серці. Тоді всі, хто любить Батьківщину, стали на її захист. Я впевнений, саме завдяки цим героїчним подіям, сьогодні ми маємо можливість жити в улюбленому місті Запоріжжі. Від імені міського голови Володимира Буряка, від себе особисто та представників молодого покоління хочу сказати велике дякую. Ми пам'ятаємо і шануємо подвиг ветеранів і дітей війни, які змогли встояти у нелегкі часи, зберегти ціліність країни і відновити її благополуччя. Будьте здорові й щасливі! – зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

На концерті запрошені ветерані споглядали нову патріотичну постановку муніципального театру танцю. В основі сюжету – знайомі глядачам спогади і долі, обпалені війною.