У Запоріжжі презентували программу озеленення міста

20.08.2019 16:40

Сьогодні, 20 серпня в Агенції регіональних ініціатив відбулась презентація міської програми комплексного озеленення Запоріжжя «Зелене місто». Заходи програми спрямовані на збереження, реконструкцію та збільшення зелених зон.

«Програма з комплексного озеленення на 2019-2029 рр.» розроблена в Запоріжжі вперше. Документ передбачає реалізацію кількох основних напрямків: збереження існуючих зелених територій та зелених насаджень, чітке оформлення меж та реконструкція зелених територій парків і скверів, створення нових парків та скверів, а також збільшення зелених зон згідно з Генеральним планом міста.

- За останні п’ять років побудована ціла система заходів та програм, спрямованих на покращення екологічної ситуації Запоріжжя. Програма комплексного озеленення - одна з них. Вона була розроблена за дорученням міського голови та розрахована на 10 років. Заходи, які планується впровадити в рамках програми, допоможуть реалізувати ті завдання у сфері екології, які сьогодні стоять перед містом, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Задля збереження та розвитку зелених зон планується в першу чергу встановити та затвердити межі територій існуючих парків та скверів по районах міста, а також паспортизація та інвентаризація насаджень. Наступні кроки - оновлення якісного стану (видалення сухостійних та аварійних дерев, кронування) та збільшення видового складу чагарників та дерев, застосування сучасної системи поливу та використання безпечних для людини препаратів захисту рослин від збудників захворювань і шкідників. В планах також реконструкція оранжерей та теплиць у міському ботанічному саду, покращення матеріально-технічної бази КРБП «Зеленбуд», створення нових парків і скверів, озеленення територій закладів охорони здоров’я та навчальних закладів, прибережних ділянок, ландшафтний благоустрій - квіткові композиції, мобільні системи озеленення, екопарковки тощо.

Програму планується представити на розгляд депутатів на найближчій сесії Запорізької міської ради.