У Запоріжжі стартувала літня Школа для прийомних родин

28.08.2019 14:30

Триденний захід такого формату в обласному центрі проходить вперше. Останнього серпневого тижня до готельного комплексу «Джаз», що неподалік Південного мікрорайону, з’їхалися 11 прийомних родин міста з-поміж наявних 17-ти. Це гарна можливість для слухачів зібратися з думками й відновити сили, кажуть організатори.

Загалом до зустрічі долучилися 36 осіб – це прийомні батьки та діти-сироти, а також позбавлені батьківського піклування й ті, що виховуються в прийомних сім’ях. Вдалих і успішних занять на тренінгах і майстер-класах, а також обміну досвідом всім присутнім побажав заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Наша мета – щоб жодна дитина не потрапила до інтернату, а мала повноцінну, люблячу і безпечну родину. Прийомні сім’ї отримують грошову допомогу щомісяця. Ми пропонуємо підтримку й тим, хто готовий взяти дітей на виховання. Саме для них ми організували триденний семінар-тренінг. За кошти міського бюджету оплачуємо витрати на проживання і харчування учасників заходу. Це відпустка свого роду і додаткова комунікація, а також можливість навчання – аби прийомні родини ставали ще більш згуртованими й дружними. Наступним кроком, на мою думку, має стати зустріч для тих, хто вагається – брати чи не брати на себе таку відповідальність. Тому я вважаю, що сьогоднішня програма дуже корисна, адже чужих дітей не буває, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Партнер заходу – БФ «Карітас - Запоріжжя». Запрошені зі штату психологи у ході тренінгів працюватимуть з батьками - обговорюватимуть наявні проблеми і пошуки шляхів їх розв’язання, а також зміцнення емоційного стану і моделювання поведінки у родині.

Дітей залучатимуть до майстер-класів, конкурсів і виконання різного роду завдань. Зокрема підготовки хенд-мейд поробок для батьків.

На обліку в службі (управлінні) у справах дітей міста нині перебувають 1069 дітей, 936 з яких знаходяться у сімейних формах виховання. У подальшому фахівці планують залучати до такого роду заходів й опікунські родини та дитячі будинки сімейного типу.

Докладуть зусиль і для заохочення небайдужих людей брати під своє крило більшу кількість дітей, адже виховуватися у прийомних мами й тата одночасно можуть четверо неповнолітніх, - розповіла начальниця служби у справах дітей Запорізької міськради Наталя Сиворакша.