У Запоріжжі розглянули впровадження системи ХАССП на малих та середніх підприємствах харчової галузі

29.08.2019 11:26

У малій залі міськвиконкому відбулося чергове засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва. Розглядалися питання законодавчих вимог з впровадження систем аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (ХАССП) на підприємствах малого та середнього підприємництва харчової галузі.

Впровадження системи ХАССП спрямоване на створення безпечної інфраструктури для споживачів харчової продукції, що передбачає відповідність обладнання, приміщень та використання системи документації технологічних процесів. Вимоги щодо впровадження принципів системи ХАССП на підприємствах малої потужності вступають в дію з 20 вересня поточного року.

Контролюючим органом для перевірки відповідності діяльності операторів ринку умовам законодавства визначено Держпродспоживслужбу.

У ході засідання представники міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області надали роз’яснення з питань, пов’язаних з впровадженням системи ХАССП операторами ринку, здійсненням планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та щодо критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від її впровадження.

Аудит операторів ринку здійснюватиметься відповідно до затвердженого плану заходів, який буде розроблено та оприлюднено на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області у грудні 2019 року.

Крім того, доповідачі розповіли про можливість пройти безкоштовне навчання щодо впровадження системи ХАССП на платформі Prometheus, зарєєструвавшись за посиланням, а також про проведення в Запоріжжі у вересні 2019 року бізнес-форуму, присвяченого впровадженню системи ХАССП.