У Запоріжжі пройшов мітинг до Дня пам’яті захисників України

29.08.2019 12:31

У Запоріжжі урочистий захід відбувся на однойменній Алеї в парку Металургів. До вшанування пам’яті загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави приєдналися представники міської, обласної влади, військовослужбовці Збройних Сил і ветерани АТО.

Президент України Володимир Зеленський призначив 29 серпня офіційним Днем пам'яті загиблих захисників України. Відзначатимуть його щорічно, оскільки саме того дня в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі. Відповідний Указ № 621/2019 голова держави підписав 23 серпня.

- П’ять років тому під Іловайськом українська армія зазнала вагомих втрат. Сотні хлопців полягли смертю хоробрих, тисячі були поранені й доправлені до шпиталів, де потім стали на ноги. Ні вони, ні ми ніколи цього не забудемо. Це дуже серйозна трагедія, про яку мають знати і наші нащадки. Світла пам’ять всім, хто віддав життя за Україну, за мирне небо над нашими головами, - сказав перший заступник Запорізького міського голови Сергій Мішок.

Приєдналися до урочистого мітингу й родини згиблих героїв. Серед них Марія Катанова – мати полеглого воїна 55-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил України Віктора Катанова.

- Солдати, які стоять на передовій, захищають нас з вами з ранку до ночі, без вихідних і свят, у спеку чи мороз. Дивляться смерті прямо в обличчя. Я дуже вдячна хлопцям, низький їм уклін. Перемога обов’язково буде за нами. Слава Україні! Героям Слава! – зазначила Марія Катанова.

Представники релігійних конфесій провели молебень за загиблими. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників України, які віддали життя за її незалежність і цілісність. На їх честь пролунав військовий салют. 

Наостанок рідні та близькі українських солдатів, ветерани, представники органів влади поклали квіти до Першого каменю Алеї захисників України.