У запорізькій лікарні з’явилося сучасне рентгенівське обладнання для проведення складних операцій

04.09.2019 15:37

У міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги з’явилося два сучасних рентген-апарати для проведення ургентних (невідкладних) операцій пацієнтам з тяжкими травмами. Сучасна техніка дозволяє більш оперативно проводити медичні маніпуляції, завдяки чому вдається врятувати більше життів. З робочим візитом до лікарні сьогодні приїхали представники місцевої влади.

У Запоріжжі продовжує діяти міська програма підтримки лікарень. Так, протягом 2016 – 2018 років за кошти міського бюджету для лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги придбано діагностичного та лікувального медичного обладнання на суму понад 46 млн грн. Це комп’ютерний томограф, ендоскопічна техніка, обладнання для малоінвазивних операцій в урології, 3 рентгенодіагностичні системи, 30 моніторів пацієнта, 16 сучасних апаратів штучної вентиляції легень, 10 дефібриляторів тощо.

У 2019 році тут з’явився сучасний електронно-оптичний перетворювач (ЕОП) для ургентної операційної, яка працює в цілодобовому режимі. Він дозволяє значно скоротити обсяг та час оперативних втручань, зменшити їх травматичність.

- За допомогою цих електронно-оптичних перетворювачів ми можемо швидко провести діагностику під час операції, здійснювати точно і успішно маніпуляції різного рівня складності. Коли мова йде про порятунок життя людини, важлива кожна хвилина, тому це обладнання вкрай необхідне, - розповів директор запорізької міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги Дмитро Івченко.

За словами лікарів, зменшення часу оперативного втручання – це зменшення кількості ускладнень, навантаження пацієнта препаратами для анестезії. Ціла низка сучасних оперативних втручань в ортопедії та травматології на сьогоднішній день має супроводжуватися численними рентгенівськими знімками під час операції. Деколи, їх кількість сягає 60-80 контрольних рентген-знімків на одну операцію.

ЕОП володіє високим ступенем захисту персоналу та хворих від впливу рентгенівського опромінення. З використанням нового апарату вже виконано більше  60 ургентних операцій.

У лікарні також з кінця 2016 року функціонує рентгенівська діагностична С - подібна мобільна система Symbol, завдяки якій під час оперативних втручань можливо забезпечити візуалізацію етапів операції та збереження отриманої інформації з подальшою можливістю перенесення на інші електронні носії.

Всього за 2018 рік було проведено 2271 операцій з контролем ЕОПу, за перше півріччя 2019 року проведена 1251 операція.

Загалом, в міській лікарні екстреної та швидкої допомоги ще потрібно доукомплектувати операційні наркозно-дихальними апаратами та хірургічними столами.

- Продовжуємо підтримувати міські лікарні, де матеріально-технічна база не оновлювалася протягом 20-30 років. За цей час технічний прогрес сягнув далеко вперед – сучасне обладнання вкрай необхідне, адже воно рятує життя. Перш за все оновили техніку в ургентних операційних, куди потрапляють люди, які отримали надскладні травми. Готові й надалі інвестувати в охорону здоров’я, ми повинні якомога швидше привести до ладу ці життєво необхідні заклади міста, - підкреслив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.