У Запоріжжі стан захисних споруд перевірятимуть двічі на рік

05.09.2019 14:50

Захисні споруди Запоріжжя приведені до належного стану. Зберегти його та усунути можливі недоліки покликані перевірки, які будуть проводитися двічі на рік. Про це йшла мова на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулася сьогодні, 5 вересня, у малій залі виконкому.

За інформацією управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради, у місті 118 об’єктів визначені як укриття, в приміщеннях яких можуть перебувати 112 тисяч осіб до 48 годин. Приміщення оснащені запасами води (із розрахунку 2 л на добу на одну людину), засобами надання медичної допомоги, гасіння пожежі, місцями для сидіння (лавками та стільцями) і шанцевим інструментом.

Усі ці об’єкти нанесені на інтерактивну карту, на якій можна дізнатися про найближчі до людини укриття, їх місткість тощо. Для короткострокового перебування до 4 годин визначені 1950 підвальних приміщень.

- Була виконана дуже велика робота щодо підготовки та приведення до нормативів найпростіших укриттів. 118 сховищ облаштовані усім необхідним, щоб у разі надзвичайної ситуації до 48 годин там могли з комфортом перебувати запоріжці. Діяльність міської влади у цьому напрямку високо оцінили спостерігачі місії ОБСЄ, які відвідали декілька об’єктів. На сьогодні основне завдання - утримувати визначені приміщення в належному стані. Тому було прийняте рішення проводити перевірки укриттів не рідше ніж два рази на рік, - розповів радник міського голови Валерій Еделєв.

Було запропоновано провести інспекції простіших укриттів у два етапи. Перший стартує з 9 вересня. Районні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перевірятимуть всі 118 укриттів, які визначені для 48-годинного перебування. Другий етап передбачає вибіркову перевірку не менш ніж 15 об’єктів у кожному з районів з переліку 1950 підвальних приміщень, визначених для короткострокового перебування. Він розпочнеться з 16 вересня. За результатами перевірок будуть складені акти. У випадку виявлення недоліків, їх будуть оперативно усувати.