В Олександрівському районі триває боротьба з карантинними рослинами

11.09.2019 17:03

Цього разу працівники КП «Зеленбуд» методом гідросівби обробили ділянку між дорогою і тротуаром по вулиці Шкільній – це близько 1400 кв. м. Він є дієвим у боротьбі з амброзією і зветься також фітоценотичним.

Пересування транспорту на цьому відрізку асфальтового покриття нині обмежене через проведення ремонтних робіт. Втім, невдовзі рух відновлять. До того часу проросте й газон. Суцільний трав’яний килим вкриє грунт діб за 7-10. Це рослинність, яка крім декоративної функції пригнічуватиме ріст бур’яну.

Загалом, є кілька дієвих методів боротьби з алергеном. Крім вже згаданого фітоценотичного - також механічний, тобто покіс, або виривання з коренем і хімічний – обробка території гербіцидами.

- На ліквідацію карантинних рослин механічним способом цьогоріч з міського бюджету були спрямовані 600 тис. грн, 98 тис. грн – хімічним, ще 200 тис. грн – фітоценотичним. Також продовжуємо знищувати бур’ян в межах так званих «білих плям» – внутрішньоквартальних територій, які перебувають поза зоною обслуговування КП «Зеленбуд» чи керуючих компаній. Працює бригада швидкого реагування в складі "зеленбудівців" і працівників районної адміністрації, яка виїздить за заявками контакт-центру «15-80», або надісланими на офіційну сторінку райадміністрації в мережі Facebook. Вживаємо заходів впродовж 1-2 днів, - зазначив голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий.

Суть способу гідросівби полягає в тому, що поверхню ділянки обприскують водною сумішшю, яка складається з насіння газонних трав, мінеральних добрив та мульчі. Остання має зелений колір. Це для легшого оцінювання рівномірності покриття.

Отриманою речовиною комунальники обробляють земельну ділянку. Спочатку вона виглядає як рідка глина, але згодом застигає й утворює тонкий захисний шар, що перешкоджає змиву ґрунту дощем, видуванню вітром, чи поїданню птахами, - розповів директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

- Проростає до 95% насіння, яке під цим шаром утримується на місці. Попередньо здійснюється підготовка поверхні ґрунту, його культивація - неглибокий нижній пласт землі виноситься на поверхню, прибирання всіх рослинних залишків, важких металів. Далі - повторне засівання й очікування нових сходів, - повідомив Олексій Анохін.

Роботи комунальники продовжать у Хортицькому, Заводському і Шевченківському районах. Загалом гідросівба в місті триватиме до кінця жовтня.