У Запоріжжі знижується концентрація пилку амброзії в повітрі

12.09.2019 17:25

Результати моніторингових спостережень, які ведуть фахівці лабораторії аеробіології Запорізького медичного університету, демонструють зменшення частки пилку алергенних рослин у повітрі – 400-800 зерен на кубометр. Втім, псують статистку зарості бур’яну на полях прилеглих до міста районів області – насіння амброзії звідти розносяться вітром.

Закордонні дослідники Європейського аеробіологічного суспільства фіксують 1000 зерен на кубометр повітря – хмари пилку алергену нависають над Південним сходом України. Причиною тому слугують, зокрема, кліматичні умови та географічна широта й не тільки. В Запоріжжі впродовж останніх 4 років реалізується програма боротьби з карантинними рослинами. Важливою її перевагою є комплексний підхід у виконанні заходів. Застосовуються механічний, хімічний, фітоценотичний методи. Це дозволяє крок за кроком вирішувати багаторічну проблему з засиллям у місті алергенних бур'янів.

А от на полях за межами обласного центру – у прилеглих районах - «зелений агресор» буяє. Бур’ян тут розростається, частинки пилку розносяться вітром у сусідні райони міста. Землі в межах Вільнянського району на перетині з Заводським та Запорізького з Дніпровським сьогодні проінспектував радник міського голови Валерій Еделєв.

- Необхідно терміново приймати загальнообласну програму боротьби з амброзією, краще – розробити комплекс заходів, вживаних по всій Україні. Якщо на території міста Запоріжжя ми рідко зустрічаємо спалахи алергену, то тут - величезні поля площею 16-18 га повністю засіяні небезпечним бур’яном. До міста звідси 15-20 км відстані. Вже за півгодини завдяки вітру всі ці зерна будуть в обласному центрі, - зазначив Валерій Еделєв.

Боротьба з карантинними рослинами націлена на стримування їх популяції та знищення. Механічний метод, тобто покіс, не дозволяє цвісти й давати зерна. Хімічний передбачає використання біологічно активних препаратів, фітоценотичний – засівання рослин, які пригнічують ріст алергенів. В основному, це злакові та бобові культури, - розповів начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.

У тому ж Дніпровському районі силами КРБП «Зеленбуд» амброзію викошено на площі понад 260 га. Силами райадміністрації хімічним методом оброблено більше 18 тисяч кв. м території, додатково планують задіяти і фітоценотичний. Залучають до спільної боротьби зі збудником алергії всіх небайдужих – влаштовують толоки, - підкреслив голова Дніпровської райадміністрації Віталій Змієнко.