Запорізьким підприємцям розповіли про їх права під час перевірок

18.09.2019 13:30

Із 1 січня 2019 року припинив дію мораторій на проведення перевірок бізнесу, який був запроваджений ще 2014 року. Він забороняв контролюючим органам будь-які планові візити, а щодо позапланових встановлював виключні випадки. Задля надання додаткових роз’яснень підприємцям у конференц-залі ЗОСПП «Потенціал» відбувся навчальний семінар, організований департаментом надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради разом з представником Державної регуляторної служби України.

До участі приєдналися також представники районних адміністрацій, патрульної поліції, ДСНС, Держпродспоживслужби і Запорізької торгово-промислвоої палати.

- Мета навчань – донесення необхідної інформації до суб’єктів господарювання. Нагадали підприємцям порядок, підстави та терміни проведення перевірок, а також перелік необхідних документів. Крім того, розповіли про можливість отримання консультацій від контролюючих органів напередодні таких візитів, - розповіла директорка депаратменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради Наталя Мила.

Під час засідання презентували й аналітичний модуль «Прозорі перевірки», впроваджений Офісом ефективного регулювання (BRDO) cпільно з Державною регуляторною службою України в межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Це ще один інструмент, який має посприяти отриманню підприємцями оперативної інформації про перевірки, а громадськими активістами – про корупційні ризики. Модуль доступний на Інспекційному порталі, до нього вже доєднані 27 ревізійних органів з-поміж 33 наявних.

- Розмова видалася досить жвавою й інформативною. Потрібен був діалог, обмін досвідом між суб’єктами господарювання і органами контролю. Важливо, щоб бізнес був безпечний, як для тих, хто в ньому задіяний, так і для клієнтів – споживачів пропонованих товарів і послуг, - розповів завідувач сектору Державної регуляторної служби України в Запорізькій області Олександр Мунтянов.

У Запоріжжі й надалі триватимуть навчання з цієї тематики, тепер вже в кожному районі міста.