Термінал запорізького аеропорту отримає власні котельню та електропідстанцію

19.09.2019 14:50

Будівництво допоміжних споруд пасажирського терміналу запорізького аеропорту практично завершене. Вже у жовтні до роботи будуть готові електропідстанція, насосна, котельня. Вони дозволять забезпечити безперебійну роботу терміналу, спорудження якого вийшло на завершальний етап. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як просуваються роботи на цих об’єктах.

Новий термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» - це цілий комплекс споруд. Він включає не лише сам термінал, а й багато допоміжних будівель. Вони потрібні для забезпечення роботи терміналу. Сьогодні стан їх спорудження став однією з головних тем обговорення під час виїзної наради, яку провів на об’єкті міський голова Володимир Буряк.

- Такий серйозний об’єкт як пасажирський термінал не зможе працювати без допоміжних споруд. Електроенергія, тепло, водопостачання. Все це необхідно для забезпечення роботи терміналу. Для цього споруджуються трансформаторна підстанція, котельня, насосна, - зазначив Володимир Буряк.

Підрядники доповіли, що на трансформаторній підстанції вже йдуть пуско-налагоджувальні роботи. Завершують і насосну, яка має забезпечувати не лише водопостачання, але й систему пожежогасіння. Тепло постачатиме газова котельня.

- Одна з переваг – котельня працюватиме в автономному режимі. Буде забезпечене погодне регулювання. Згідно до погодних умов, обсягів необхідної теплової енергії регулюватиметься використання природного газу. При цьому всі допоміжні споруди терміналу будуть готові у жовтні, - сказав Володимир Буряк.

Ідуть роботи і на прилеглій до терміналу території. Готують основу під укладання асфальту на парковці, дорогах. Вже скоро розпочнеться асфальтування. Також за один-два тижні розпочнуть встановлення огородження навколо споруд терміналу, як і передбачено проектом.

Будівництво комплексу терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» йде відповідно до графіка. Будівельні роботи мають бути завершені наприкінці поточного року. Після цього - оформлення документації та введення об’єкту в експлуатацію.

Міський голова нагадав, що зараз продовжується і ремонт злітно-посадкової смуги, який закінчать у жовтні. Новий термінал та відремонтована смуга сприятимуть активізації співпраці з авіакомпаніями. Така зацікавленість є. Вже цього року будуть відкриті ще три нових рейси. Їх обслуговуватиме відомий український лоукост – авіакомпанія SkyUp.

- Практично відразу після завершення ремонту злітно-посадкової смуги відкриємо три нових рейси. Це рейс на Об’єднані Арабські Емірати, Тель-Авів, до Києва. При цьому, за інформацією авіакомпанії, квиток до Києва може коштувати менше 500 гривень, - заявив Володимир Буряк.