Представники запорізької влади звернуться до депутатів облради, щоб посилити боротьбу з амброзією

19.09.2019 17:00

У Запорізькій міській раді відбулася чергова нарада стосовно боротьби з карантинними рослинами, яку провів радник міського голови Валерій Еделєв. Для участі запросили глав районів, представників інспекції з благоустрою, керівників комунальних підприємств. Головна мета зустрічі - проконтролювати хід боротьби з амброзією в місті, визначити ділянки, на які потрібно звернути увагу.

У період дозрівання та цвітіння амброзії робочі наради представників міської влади і глав районів відбуваються регулярно. Сьогодні керівники кожного району міста відзвітували про те, як проходить боротьба з карантинними рослинами на їх територіях. По всьому місту застосовують три способи ліквідації амброзії - покіс, хімічна обробка та фітоциноз. Обробляються території, внесені в план, а також заявки, які залишають жителі міста.

Кращі результати в боротьбі із амброзією показують Олександрівський, Комунарський та Заводський райони. Одні з найбільш незадовільних показників поки що у Вознесенівського району - там недостатньо взаємодіють з підприємцями, які відповідають за закріплену за ними прилеглу територію.

За словами Валерія Еделєва, результати роботи районів наступного тижня вибірково перевірять члени виїзної робочої групи, куди увійде інспекція з благоустрою, депутати і представники громадськості.

Однак проблема залишається на територіях, які знаходяться на балансі області. Концентрація пилку за межами міста значно перевищує запорізькі показники. Так, по Україні загальна концентрація становить 1200 зерен на кубічний метр, у Запоріжжі - 400-800 зерен в розпал сезону.

Виходячи з цих показників, представники міської влади мають намір звернутися до депутатів обласної ради, щоб ті прийняли відповідну програму боротьби з амброзією на наступний рік і виділили кошти для цього.

В цілому, за словами фахівців, у Запоріжжі вже видно перші результати боротьби з карантинними рослинами.

- Результати звітів свідчать про те, що план боротьби з карантинними рослинами практично всі райони виконали. Але це не говорить про те, що ми зробили свій максимум, щоб знищити амброзію повністю. Хоча, мушу зазначити, що є позитивна динаміка зниження захворюваності в Запоріжжі. Також є зниження концентрації пилку амброзії в повітрі в порівнянні з попередніми роками. З 2015 року показники знизилися на 10-15%. Це дані європейських лабораторій, - сказав радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.