У Запоріжжі ліквідували скандальну рекламу

20.09.2019 15:33

Вивіску з написом «Ярмарка» та ролети на прибудові по проспекту Соборному, 228 у Дніпровському районі міста, розмалювали у кольори веселки. У соцмережах такі дії викликали хвилю обурення. Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк під час апаратної наради дав доручення розібратися у ситуації згідно до вимог законодавства, адже архітектурне середовище міста має бути збережене.

Прибудова прилягає до фасаду будинку по проспекту Собороному, 228, що був зведений у період з 1947 по 1949 роки. Ця будівля має історичну цінність й внесена до Державного реєстру національного культурного надбання.

Самовільне розміщення рекламних конструкцій на будівлях, які мають історичну цінність заборонене ЗУ «Про охорону культурної спадщини», ЗУ «Про рекламу» і типовими правилами благоустрою території. Вчинені дії заздалегідь не були погоджені й з органом охорони культурного надбання – управлінням архітектури і містобудування Запорізької облдержадміністрації.

Сьогодні, 20 вересня, за результатами перевірки, яку провели за дорученням міського голови Володимира Буряка, конструкцію демонтували спільними зусиллями працівників комунального підприємства «Градпроект» і представників департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради.

- Дана реклама за своїм форматом не відповідала поняттю «вивіска». Вмонтована була вище 1 поверху, площа її складала близько 6 кв. м, - розповів завідувач сектором по роботі з документами дозвільного характеру департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради Вадим Хижняк.

Виникли питання і до змін фасаду, пов’язаними із заміною окремих деталей, кольору, або встановленням нових конструкцій, які виходять на головний фасад.

- Вимагаємо здійснити фарбування віконних ролетів у загальний колір прибудови за адресою проспект Соборний, 228 – коричневий. Дана вимога була складена на власника приміщення і передана сьогодні його офіційному представнику – адвокату. Термін виконання даної вимоги 3 дні. В іншому разі буде складений адмінпротокол з подальшим стягненням штрафу від 340 до 1700 грн, – розповів начальник інспекції з благоустрою міста Запоріжжя Віталій Лисенко.

Тимчасово конструкція зберігатимуться на території підприємства «Градпроект» до появи власника. Після того, як він відшкодує витрати за демонтаж, йому її повернуть.