Місцеві громади сподіваються на коригування проєкту Державного бюджету

27.09.2019 12:25

В Україні зараз продовжується процес формування Державного бюджету на 2020 рік. Кабінет Міністрів України вже представив його проєкт на розгляд, але робота над документом продовжується. Свою позицію з приводу бюджету на наступний рік висловила Асоціація міст України, яка представляє місцеві громади. В АМУ наголошують, що документ потребує змін.

У проєкт Державного бюджету на 2020 рік необхідно внести зміни, збільшивши обсяги державних субвенцій для місцевих громад. Зокрема це стосується медичної, освітньої субвенції. Має бути збільшений і обсяг субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Такою є позиція Асоціації міст України.

Є питання в АМУ і до планів припинення зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів, не надходження додаткової плати за землю через не проведення індексації нормативної грошової оцінки. У результаті зменшаться надходження до місцевих бюджетів.

Фактично це призведе до зменшення обсягів бюджетів розвитку міст, об’єднаних територіальних громад. Адже на місцях будуть змушені перенаправляти ці кошти на фінансування делегованих повноважень, захищених статей бюджету.

Свою точку зору з цього приводу висловив міський голова Запоріжжя, голова Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України Володимир Буряк. Міський голова наголосив, що кожне місто має розвиватися. Це потрібно не владі, а громадам міст, містянам. Однак у сучасних умовах це неможливо без бюджету розвитку.

Адже саме кошти бюджету розвитку спрямовуються на ремонти, реконструкції навчальних, медичних закладів, доріг, житлового фонду, закупівлю медичного обладнання та багато іншого. На реалізацію стратегічно важливих для того чи іншого міста проєктів.

- Сьогодні дійсно існує проблема - обсяги бюджету розвитку щорічно зменшуються, що гальмує розвиток міст. Це відбувається через те, що місцеві громади вимушені спрямовувати ці кошти на забезпечення першочергових витрат, які не у повному обсязі покриваються державними субвенціями. Виплату заробітних плат вчителям та лікарям, компенсацію пільгового проїзду та інше. Подібна ситуація збереглася і у проєкті Державного бюджету на 2020 рік. Сподіваюся, що новий уряд, Верховна Рада України, народні депутати звернуть увагу на проблему і позиція місцевих громад буде врахована при коригуванні проєкту бюджету, - сказав Володимир Буряк.