У Запоріжжі обговорили успіх проєктів, реалізованих за підтримки ПРОМІС

08.10.2019 13:21

Сьогодні, 8 жовтня, у торгово-промисловій палаті відбулося засідання дорадчого комітету з ефективного врядування і розвитку для впровадження Проєкту «Партнерство для розвитку міст» у Запоріжжі. Головна мета – обговорення результатів співпраці, реалізованих ініціатив та задумів. До зустрічі приєдналися радник міського голови Валерій Еделєв, керівники комунальних підприємств та департаментів міської ради, а також представники проєкту ПРОМІС, бізнесу та громадськості.

Початок продуктивній співпраці між владою міста та проєктом ПРОМІС покладений у грудні 2015 року. Тоді й був створений дорадчий комітет.

З того часу вдалося реалізувати чимало важливих для міста ініціатив. Серед них – програма розвитку міста Запоріжжя до 2028 року, підтримка малого та середнього бізнесу, стратегічне планування, впровадження інструментів відкритого демократичного врядування на кшталт «Відкрите місто» та інші.

- Спільно з проєктом ПРОМІС нам вдалося реалізувати більше 13 програм, які діють і на теперішній час. Найголовніше, чому нас навчили закордонні партнери – канадські муніципалітети – це налагодження діалогу з представниками громадськості. Насправді це складний процес, бо дуже важко серед розмаїття думок виокремити найсуттєвіше, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

На думку учасників наради проєкт ПРОМІС довів свою ефективність. Завдання, поставлені на початку співпраці, виконуються. Втім, на досягнутому не зупиняються. У планах на майбутнє забезпечення сталості реалізації вже існуючих проєктів.

- Також ми провели дослідження індексу демократичності міст. Група експертів працювала в тому числі й у Запоріжжі. Вони проаналізували більше 20 різних аспектів, які свідчать про відкритість та прозорість у прийнятті рішень. Ці результати є досить цікавими, в мене вже є звіт, який я надішлю міській владі для ознайомлення наступного тижня. Там є конкретні рекомендації, що треба зробити задля підвищення рівня відкритості й підзвітності громаді, - додав головний експерт проєкту ПРОМІС  Ігор Лепьошкін.

Нагадаємо, проєкт міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС»), що впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ), спрямований на зміцнення муніципального сектору України через підвищення потенціалу 16 міст чотирьох областей у сфері демократизації місцевого врядування та розвитку.

Він передбачає впровадження інструментів демократичного відкритого врядування, створення сприятливого середовища для розвитку підприємництва та місцевого економічного розвитку, підтримку процесу децентралізації влади та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному й національному рівнях, сприяння гендерній рівності через посилення ролі жінок у політичних та економічних процесах, а також популяризація екологічного ставлення до міського середовища.