Міжнародні фінансові консультанти розглянули перспективні проєкти запорізького міського господарства

09.10.2019 16:20

Сьогодні, 9 жовтня, у Запорізькій міськраді пройшла чергова робоча нарада консультантів Міжнародної фінансової корпорації (IFC) з представниками міської влади та керівниками комунальних підприємств. Після того, як у травні цього року міська рада Запоріжжя підписала з IFC Меморандум про взаєморозуміння, сторони почали обговорення надання інвестицій та кредитів для перспективного розвитку міського господарства.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) – це підрозділ Світового банку, діяльність якого спрямована на економічне зростання країн, які розвиваються. IFC заохочує приватне підприємництво і фінансує муніципалітети. На сьогоднішню зустріч винесли на обговорення можливе фінансування тих проєктів, які стосуються покращення якості надаваних послуг і в цілому життя мешканців міста. Зокрема це розвиток та енергоефективність електротранспорту, "Водоканалу", тепломереж, проєкту «Розумне місто».

Як розповіла директорка департаменту економічного розвитку міської ради Наталія Новак, задля перспектив міської інфраструктури влада шукає додаткові джерела фінансування, інвестиції та вигідне кредитування.

- В особі Міжнародної фінансової корпорації ми бачимо ділового партнера, який дасть нам можливість залучити міжнародні кредити для міських проєктів на загальну суму 55 мільйонів євро з приблизним відсотком 5,5 – 6,5. Маємо намір підготувати з цього приводу проєкт мандатного листа і винести його на обговорення жовтневої сесії міськради. Згодом пройде відбір проєктів модернізації міського господарства, які отримають фінансування. Поки що триває обговорення, тому що відпрацьовуються ті проєкти, які були б цікавими для обох сторін, - зазначила Наталія Новак.

Старший офіцер Міжнародної фінансової корпорації з питань операцій у Європі та центральній Азії Патрик Авато зауважив, що наразі йде обговорення фінансування проєктів першої фази – тих, які мають бути реалізовані у 2020 році. Це може бути розвиток програми «Розумне місто», модернізація електротранспорту, водо- і теплопостачання. Партнери мають намір набрати для роботи комплекс проєктів, щоб прийняти остаточне рішення.