Фасад 3-ї музичної школи Запоріжжя прикрасив мурал

10.10.2019 17:35

Автор стінопису – німецький художник Макс Грімм. Мурал виконаний у стилі «Баухаус» - це напрямок в архітектурі та прикладному мистецтві, що вирізняється геометричністю, лаконічністю та гармонійним балансом форм і пропорцій. На презентації арт-об’єкта побували відомі запорізькі мистецтвознавці, представники департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, а також заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Мистецький захід є частиною міжнародного проєкту «Баухаус – Запоріжжя». Він покликаний берегти архітектуру Шостого селища, де знайшли відображення передові тенденції міжвоєнного модернізму, наближені до ідей школи "Баухаус" у Німеччині.

Запорізька музична школа № 3 якраз розташована на території Соцміста (вул. Незалежної України, 36). Заклад має більш ніж піввікову історію – працює з 1962 року, і вже став складовою історико-архітектурної спадщини міста.

- Дійсно, мені дуже приємно, що мене запросили до Запоріжжя. Основна мета проєкту – принести радість дітям, які тут займаються і просто перехожим, які проходитимуть повз з усмішкою на обличчі. На фасаді ми бачимо зображення будівлі, яка розташована у місті Магдебург, мосту через річку Ельбу. Також тут є фігури балету Оскара Шлеммера – відомого представника школи «Баухаус», - розповів автор муралу, німецький художник Макс Грімм.

Розпис фасаду Запорізької музичної школи № 3 – спільний проєкт департаменту культури і туризму Запорізької міської ради та німецького консульства. Початок співпраці був покладений під час Туристичного Бізнес-Форуму у Запоріжжі та підготовки конференції «Баухаус – Запоріжжя».

- Все Соцмісто – це спадщина конструктивізму, яка тісно пов’язана зі школою  «Баухаус». Ми знали, що цього року їй виповнюється 100 років, тож запропонували німецькій стороні створити мурал на одній з мистецьких шкіл міста. Вони обрали заклад і художників, тож у підсумку з’явився такий яскравий витвір мистецтва, - зазначив начальник департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

Для нашого міста це вже не перший досвід оздоблення фасадів мистецьких шкіл у такий спосіб. Масштабні картини на стінах музичної школи № 1, а також шкіл мистецтв № 2 і № 3 стали своєрідною візитівкою Запоріжжя та популярною фотозоною.

- Мені дуже подобається, що в Запоріжжі прослідковуються риси міста-побратима Магдебурга. Я впевнений, ці візуальні образи не залишать байдужим нікого. Малюнок незвичайний. Аби споглянути такі картини, виконані у стилі «Баухаус», треба йти до галереї, чи їхати до Магдебурга. Таку можливість мають не всі. А коли мистецтво виходить на вулиці, все більше людей долучаються до нього, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Малюнок на фасаді 3-ї музичної школи унікальний. Для його створення знадобився тиждень.