Запоріжці вшанували пам'ять визволителів міста від нацистських загарбників

11.10.2019 13:35

Незважаючи на негоду, сьогодні кількасот містян зібрались на Алеї Бойової Слави на урочистий мітинг з нагоди 76-ї річниці визволення Запоріжжя від нацистів. Серед учасників – воїни-визволителі, ветерани Другої світової війни і учасники АТО, представники влади і громадських організацій, молодь.

У Запоріжжі залишилось 10 ветеранів, які брали участь у військовій операції визволення Запоріжжя в ніч з 13 на 14 жовтня 1943 року. Троє з них сьогодні були присутні на мітингу - Микола Гречко, Павло Василенко і Віктор Варвашеня. Попри дуже поважний вік ветерани в строю.

Виступаючи на мітингу, голова Вознесенівської районної адміністрації Олександр Ніколаєнко поділився сімейною історією.

- Мій дід, Юхим Никифорович Ніколаєнко, теж був серед тих, хто визволяв Запоріжжя у жовтні 1943 року. Пам'ять про дідові фронтові розповіді, які я чув, сидячи у нього на колінах, я передам своїм синам. І так само як наші діди, я вірю і знаю, що й тепер перемога буде за нами, - відзначив Олександр Ніколаєнко.

Голова запорізької громадської організації ветеранів АТО Михайло Пиріг теж згадав про спадкоємність поколінь.

- Після Другої світової війни старші люди завжди казали – аби не було війни. Але вона зараз є. Тому ми вклоняємося перед тими, хто багато років тому захищав батьківщину і боронить її зараз. Бажаю і нашим поважним ветеранам, і всім запоріжцям доброго здоров’я і миру, - сказав Михайло Пиріг.

Запоріжці вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто поліг, визволяючи Запоріжжя у 1943 році, а також захищаючи незалежність та територіальну цілісність України у наш час, і поклали квіти до пам’ятного меморіалу.

Право запалити традиційний «Вогонь пам’яті» на Алеї Бойової слави було надане представникам двох поколінь - голові Запорізької міської організації ветеранів Віктору Короленку і учню гімназії № 71 Борису Охотіну.