У Запоріжжі проаналізували роботу з підприємствами боржниками

24.10.2019 13:57

Відбулося засідання міської комісії, яка розглянула питання погашення заборгованості з зарплати та соціальних виплат, ЄСВ, платежів до Пенсійного фонду на підприємствах міста різних форм власності, дотримання трудового законодавства.

За інформацією представників Пенсійного фонду України, станом на 1 жовтня заборгованість з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України по Запоріжжю складає 250 млн грн. Так, 95% цієї суми заборгованості складає борг по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Найбільшими боржниками є такі підприємства: ЗДП "Кремнійполімер» із сумою заборгованості 65 млн грн, АТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" - 130 млн грн, ТОВ «Запорізький титаномагнієвий комбінат» - 16,5 млн грн. Загальна сума заборгованості підприємств комунальної форми власності складає 76,5 тис. грн на п’яти підприємствах міста.

За інформацією представників Олександрівського та Вознесенівського управлінь головного управління Державної податкової служби, загальна сума заборгованості з єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування по Запоріжжю станом наразі перевищує 214,5 млн грн.

Загальна сума заборгованості на підприємствах комунальної форми власності складала 700,5 тис. грн, у тому числі: на двох підприємствах міського підпорядкування з загальною сумою заборгованості - 22,2 тис. грн та на двох підприємствах обласного підпорядкування - 678,30 тис. грн.

За даними органів державної статистики, загальна сума заборгованості з заробітної плати по Запоріжжю складає 85,162 млн грн. Заборгованість із виплати заробітної плати є на 19 підприємствах, у тому числі на 10 діючих (економічно активних) – із сумою 32,43 млн грн; на 6 підприємствах, які перебувають в стадії банкрутства – із сумою 48,29 млн грн; на 3 економічно неактивних підприємствах – із сумою 4,44 млн грн.

Наразі найбільшими боржниками з виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств Запоріжжя залишаються: ЗДП «Кремнійполімер» із сумою заборгованості – 15,09 млн грн, Класичний приватний університет – 9,33 млн грн, та ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» – 1,7 млн грн. Серед підприємств-банкрутів найбільшими боржниками залишаються: ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» із сумою заборгованості 30,05 млн грн, Запорізьке ДП «Радіоприлад» - 9,4 млн грн.

Присутніми на засіданні представниками підприємств, які мають заборгованість з заробітної плати, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду та єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надані пояснення, визначені причини виникнення заборгованості та зазначені можливі шляхи вирішення існуючих проблем. Зокрема заступник директора ПАТ «Інститут Титану» повідомив, що станом на 17 жовтня заборгованість із заробітної плати перед працівниками підприємства погашена у повному обсязі.

Протягом січня – серпня 2019 року підприємства-боржники м. Запоріжжя, які за даними органів державної статистики на початок року значились в переліку підприємств-боржників, виплатили працівникам 83,7 млн грн заборгованої заробітної плати.

Заслухано інформацію голів районних комісій стосовно проведення роботи з підприємствами-боржниками щодо погашення заборгованості з заробітної плати та укладання графіків погашення заборгованості на 2019 рік. Так, станом на 1 вересня укладено 16 графіків.