Археологи презентували знайдені залишки споруд Олександрівської фортеці

24.10.2019 14:19

В історії Запоріжжя багато важливих дат, символів, визначних місць. Багато історичних пам’яток не збереглися. Одна з них – Олександрівська фортеця. Уявлення про неї ми маємо лише з історичних документів та креслень. Однак тепер у запоріжців з’явився реальний шанс побачити частину споруд фортеці. Це стало можливим завдяки реалізації міської програми охорони пам’яток історії та культури. Презентація археологічних знахідок відбулася сьогодні. У заході взяв участь міський голова Володимир Буряк.

Олександрівська фортеця була частиною Дніпровської укріпленої лінії, побудованої у 18 столітті для захисту від татарських нападів. Відлік її історії розпочинається з 1770 року. Проіснувала вона недовго через втрату свого оборонного значення. На жаль, фортеця не збереглася. Багато років археологи шукали залишки фортечних споруд. Нарешті першого результату досягнуто.

За словами дослідника фортеці Олега Тубольцева, це стало можливим завдяки тому, що вивчення наявних матеріалів дозволило прив’язати місця розміщення фортеці до місцевості. Встановивши приблизне місце, археологи розпочали розкопки. Цьому сприяла міська програма охорони пам’яток історії та культури, яка фінансується з бюджету міста. Одним з її завдань є визначення меж пам’ятки історії «Місце Олександрівської фортеці».

Можна сказати, що перший крок зроблено. За словами археологів, завдяки розкопкам на території, прилеглій до школи №2, на вулиці Шкільній було знайдено частину споруд Олександрівської фортеці – залишки земляних валів та ровів цитаделі святого Іоанна, яка була частиною фортеці.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що завжди цікавився історією, тому розуміє важливість цієї події.

- Ми започаткували міську програму охорони пам’яток. Це було зроблено не лише для того, щоб зберегти те що є. Ще одне – проводити спеціалізовані дослідження. Ніхто, мабуть, і подумати не міг, що вдасться знайти залишки споруд Олександрівської фортеці, - сказав Володимир Буряк.

Міська влада не планує зупинятися на цьому. Адже всім зрозуміло, що дослідження на цій ділянці повинні продовжуватися. Також важливо зберегти те, що буде знайдено. За словами спеціалістів, залишки валу та рову достатньо збереглися, тому роботи необхідно продовжувати. Після цього можна буде здійснити комплекс заходів для збереження пам’ятки.

- Це досить значна подія для міста. Тим більше, що наступного року виповниться 250 років Олександрівській фортеці, Тому поставив завдання наповнити програму збереження пам’яток реальними кроками для того, щоб не лише продовжувати дослідження, а й перетворити це місце на справжній історично-туристичний об’єкт, - наголосив Володимир Буряк.

Міський голова прокоментував подію на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук»