Запорізькі школи стануть безпечнішими

24.10.2019 17:54

У Запоріжжі триває реалізація програми «Безпечне місто». По місту встановлені більше 200 сучасних відеокамер, працює відеостіна, яка є системою відображення інформації з відеокамер. Тепер до проєкту приєднають запорізькі школи. Для 7 навчальних закладів виділено кошти на розробку проєктної документації.

Стан реалізації пілотного проєкту у міських школах обговорювали сьогодні, 24 жовтня, під час робочої наради під головуванням заступника міського голови Анатолія Пустоварова.

Охоронне відеоспостереження в школах має на меті підвищити рівень безпеки для школярів та колективів навчальних закладів - попередити правопорушення та боротися з поширенням наркотиків, сигарет і алкоголю серед дітей.

- Наші школи, дитячі садки, лікувальні установи повинні бути безпечними. Відеоспостереження - це профілактика злочинів, крім того, камери допоможуть в їх виявленні та доказі фактів правопорушення. Ми починаємо пілотний проєкт - обладнуємо системами відеоспостереження 7 шкіл в кожному з районів міста. Ще в короткостроковій перспективі планується охопити додатково 30 навчальних закладів, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Як розповів директор комунального підприємства «Центр управління інформаційними технологіями» Юрій Орєшкін, в кожному з навчальних закладів планується встановити 20-30 камер. Кількість та місця встановлення будуть типовими для кожного виду школи. Система відеоспостереження буде охоплювати зовнішню територію школи та внутрішні приміщення - входи, виходи, коридори на поверхах, спортзал, майстерні, їдальню тощо. Крім того, буде обладнано робочі місця з необхідним устаткування для підключення до системи відеонагляду. Безпосередньо спостерігати за камерами буде або черговий школи, або охоронець. Доступ матиме також адміністрація школи та територіальні відділи освіти.

На вересневій сесії міської ради виділено кошти на виконання проєктних робіт для 7 навчальних закладів. Встановлення камер буде розпочато у 2020 році. Також наступного року планується долучити до проєкту ще 35 міських шкіл. Шкільні камери будуть підключені до загальної системи «Безпечне місто», доступ до якої мають також правоохоронні органи.