Для боротьби з карантинними рослинами у Запоріжжі пропонують розробити обласну програму

25.10.2019 13:35

У Запоріжжі кілька років успішно впроваджується міська програма боротьби з амброзією. Результати її реалізації обговорили сьогодні у міськвиконкомі. Захід пройшов під керівництвом міського голови Володимира Буряка. Учасники наради відзначили, що для ефективного контролю карантинних рослин необхідно затвердити програму на обласному рівні. Перш за все для того, щоб ліквідувати амброзію на територіях, прилеглих до міста.

У Запоріжжі вже 4-й рік поспіль реалізується міська Програма боротьби з карантинними рослинами, розрахована до 2025 року. У рамках програми використовуються три методи боротьби з амброзією - механічний, хімічний та фітоценотичний (агротехнічний).

- Карантинні рослини – проблема, яку дійсно потрібно вирішувати. Не можна сказати, що ми нічого не робимо у цьому напрямку. Сьогодні підіб'мо підсумки зробленого. У той же час питання не може бути вирішене лише на рівні міста, боротися з амброзією потрібно і на прилеглих територіях, для цього потрібна обласна програма, - сказав Володимир Буряк.

З кожним роком обсяги роботи у цьому напрямку збільшуються. Цього року механічний метод (покоси та виривання вручну) застосований на загальній площі близько 1300 га. Хімічним методом оброблено 58 га. Фітоценотичним - 18 тис. кв. м. Роботи з застосуванням цього методу продовжуються і триватимуть до середини листопада.

Спеціалісти повідомили, що у 2019 році показники рівня пилку амброзії у повітрі у Запоріжжі не перевищували середньоукраїнських, були нижчими прогнозованого рівня. Не фіксувалося і зростання алергічних захворювань у порівнянні з минулими роками.

Разом з тим робота має продовжуватись. За необхідності можна вносити доповнення у затверджену програму боротьби з карантинними рослинами.

У той же час відзначалося, що низка питань потребує вирішення на державному та обласному рівнях. Серед них затвердження обласної, а краще загальнодержавної програми боротьби з амброзією. Спрощення механізму притягнення до відповідальності, збільшення штрафів стосовно тих, хто на своїх територіях не вдається до боротьби з амброзією, та інше.

Підбив підсумки наради міський голова Володимир Буряк.

- Треба проаналізувати діючу програму боротьби з карантинними рослинами. Внести до неї запропоновані зміни, затвердивши їх на сесії. Також необхідно підготувати листи до керівництва обласної державної адміністрації та обласної ради з пропозицією розробити відповідну обласну програму. Звернемося і до депутатів Верховної Ради від Запоріжжя щодо необхідності законодавчих змін, - зазначив Володимир Буряк.

Також вирішено звернутися до влади прилеглих до міста районів, ОТГ для того, щоб звернути їх увагу на необхідність боротьби з амброзією.