Відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій

27.10.2019 17:10

Профільні служби повинні продовжити роботу з виявлення причин неприємного запаху, який відчувався у районах міста. Має бути встановлено джерело запаху, чи не несе це загрози здоров’ю людей, визначено заходи щодо недопущення подібної ситуації у подальшому. Після виявлення винних вони мають бути притягнені до відповідальності у рамках, передбачених законодавством. Таке рішення було прийняте під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулось сьогодні у міськвиконкомі. Його було скликано за дорученням міського голови Володимира Буряка.

За дорученням міського голови Володимира Буряка сьогодні було скликане позачергове засідання міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Таким чином Володимир Буряк відреагував на ситуацію, яка виникла у Запоріжжі у ці вихідні. Мешканці кількох районів відчули неприємний запах у повітрі. Скарги почали надходити до служби «15-80», міського голови, у тому числі через публічну сторінку у соціальній мережі «Фейсбук».

Учасники засідання відзначили, що неприємний запах мав органічний характер, саме такими були попередні висновки. Тому міський голова поставив завдання вже у суботу перевірити стан колекторів, які могли б бути джерелом запаху. Перевірка встановила, що аварійних ситуацій, які могли б викликати такий запах, не відбулося. Про це повідомив сьогодні генеральний директор КП «Водоканал» Олексій Нікіфоров.

- За дорученням міського голови Володимира Буряка ми в суботу провели обстеження стану колекторів. Сьогодні виконали перевірку повторно. У результаті не було виявлено аварійного стану колекторів, який міг би призвести до подібної ситуації, - сказав Олексій Нікіфоров.

Під час засідання було висловлено низку припущень щодо можливого джерела запаху. Серед них птахофабрика, завод добрив та інше. Було прийнято рішення, що екологічна інспекція має внести свої пропозиції щодо можливих джерел забруднення. Після цього на цих об’єктах має бути проведена перевірка.

- Міський голова Володимир Буряк доручив встановити причину того, що відбулося. Також необхідно запропонувати заходи щодо недопущення подібної ситуації. Ще одне важливе завдання встановити – чи не є ці речовини шкідливими для здоров’я, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Представники обласного лабораторного центру та обласної екологічної інспекції повідомили, що зараз не можуть відповісти на ці запитання. Але з понеділка розпочнуть необхідну роботу. У результаті було вирішено провести комісійні перевірки на об’єктах, які б могли стати причинами цієї ситуації. Це стосується як міста, так і прилеглих територій.

- Місто не має повноважень контролювати стан атмосферного повітря, це не передбачено законодавством. У той же час служби, які за це відповідають, не надали оперативно жодної інформації. Фактично існуюча система, яка місту не підпорядкована, не спрацювала. Тому ми знову будемо вносити пропозиції щодо змін на законодавчому рівні у цьому питанні, - заявив Валерій Еделєв.

Під час наради було повідомлено, що на сесію, яка відбудеться у середу, запрошують керівника обласної екологічної інспекції з доповіддю про результати проведення перевірок, які мають відбутися. Необхідно зрозуміти джерело відповідних викидів, встановити винних у цьому, внести пропозиції щодо їх покарання, недопущення повторення подібних ситуацій.