У Запоріжжі відзначили 75-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України

28.10.2019 13:18

Сьогодні на Алеї Бойової Слави біля меморіалу пройшов багатолюдний мітинг, присвячений 75-й річниці вигнання нацистських окупантів з України. У ньому взяли участь представники обласної та міської влади Запоріжжя, ветерани і громадські активісти, військовослужбовці та курсанти, жителі міста.

75 років тому визволення України завершила Карпатська операція, яка розпочалася 9 вересня 1944 року наступом 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на державний кордон України.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять тих, чиї життя забрала Друга світова війна. Запоріжці пам'ятають, якою ціною нам дісталася Перемога. Два роки тривала окупація нашого міста, три найтяжчих роки поневірянь і нищівних військових дій випали Україні.

- У цей світлий день пам'яті ми разом з фронтовиками-визволителями вшановуємо тих, хто відновлював країну, що лежала в руїнах. Після перемоги над нацистами треба було ще перемогти розруху. Сьогодні ми низько вклоняємося нашим предкам, які довели всьому світу, що можуть і воювати, і будувати. Вони показали нам, що значить бути справжнім захисником своєї батьківщини. Слава тим, хто захищає Україну зараз! - сказав перший заступник Запорізького міського голови Сергій Мішок.

Право першими покласти квіти до меморіалу вічного вогню на Алеї Бойової Слави було надано кращим учням Запорізького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник». Також квіти поклали представники влади, ветерани та мешканці Запоріжжя.