Результати інвестиційного форуму – Запоріжжя активізує співпрацю з українським бізнесом та міжнародними фінансовими інститутами

29.10.2019 19:57

29 жовтня в Маріуполі відбувся перший інвестиційний форум RE:think. Invest in Ukraine. Він пройшов за ініціативи та під егідою Президента України Володимира Зеленського. Серед учасників форуму представники державної влади, органів місцевого самоврядування, іноземного та українського бізнесу, міжнародних фінансових інститутів, посли з різних країн. Взяв участь у форумі і міський голова Володимир Буряк. У рамках заходу Запоріжжя підписало низку важливих документів з міжнародними фінансовими інститутами, українським бізнесом.

На відкритті форуму виступив Президент України Володимир Зеленський. Голова держави зупинився на результатах роботи за останній час, планах на найближче майбутнє. Володимир Зеленський закликав інвесторів інвестувати в Україну, відзначивши, що наша держава зараз стає територією можливостей для бізнесу. Президент України відзначив, що влада уважно ставитиметься до інвесторів, захищати їх інтереси.

- Сьогодні вам буде презентоване справжнє інвестиційне меню. Ми покажемо наші магніти, наші знакові проекти, що притягнуть успіх на глобальному рівні. Держава забезпечить їх підтримку на рівні Президента та Прем’єр-міністра, - сказав Володимир Зеленський.

Серед учасників форуму представники органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних фінансових організацій, великого бізнесу, посольств інших країн, різних регіонів України. 

Коментуючи участь у форумі, міський голова Володимир Буряк наголосив, що інвестиційний форум такого рівня – важлива подія як для України загалом, так і для кожного міста нашої держави. Стосується це і Запоріжжя. Важливо, що для нашого міста цей форум має практичні результати.

Підписано кілька важливих документів з міжнародними фінансовими організаціями, українським бізнесом. Вони стосувалися питань зеленого розвитку міст, консультаційних послуг для Запоріжжя на підтримку інвестиційних програм у напрямках «Розумне місто», розвитку міської інфраструктури.

Зокрема Меморандум про взаєморозуміння з ТОВ «Метінвест-Холдинг» підписали Запоріжжя, Кривий Ріг, Маріуполь. Він передбачає сталий розвиток «зеленої» економіки, продовження модернізації підприємств, а також участь підприємств «Метінвесту» в міських програмах охорони навколишнього середовища.

Міський голова Володимир Буряк відзначив важливість такої співпраці для нашого міста.

- Співпраця – це те, що група «Метінвест» вкладає свої кошти для того, щоб покращити екологічну ситуацію у Запоріжжі. Це так є на сьогоднішній день. Підписуючи Меморандум про співпрацю ми продовжуємо ту роботу, яку ведемо не один рік, - відзначив Володимир Буряк.

Генеральний директор ТОВ «Метінвест-холдинг» Юрій Риженков підкреслив, що компанія зацікавлена у спільному розвитку, готова активно співпрацювати у цих питаннях, але успіху можна досягти лише спільними зусиллями.

- Сьогодні моя пропозиція: давайте всі разом будемо партнерами в цьому розвитку. Наша компанія до цього готова. Міста до цього готові. Я впевнений, що і суспільство, і держава теж до цього готові. І я впевнений, що ми все зробимо разом, - наголосив Юрій Риженков.

Ще однією важливою подією стало підписання угоди Запоріжжя з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо надання консультаційних послуг місту на підтримку інвестиційних програм у напрямках «Розумне місто» та розвитку муніципальної інфраструктури. Завдяки такій співпраці місто розраховує залучити кошти на реалізацію важливих для Запоріжжя та запоріжців проєктів.

- Ми будуємо нове місто. І нам потрібні такі інвестори, спонсори, які вбачають в місті Запоріжжі те, що в це місто потрібно вкладати гроші. Ну а ми віддячимо, як кажуть. Тим, що ми прозорі, доброчесні і використаємо ці кошти на розвиток нашого міста, - сказав Володимир Буряк.

Позитивну оцінку низці запорізьких проєктів дали представники IFC.

- Ця програма «Розумне місто», на співпрацю по якій ми з вами розраховуємо, сподіваюся, пошириться по всій Україні. Це дуже важливо, що ви створюєте можливості для співпраці. У тому числі у поліпшенні якості життя в місті, розвитку екологічно чистого транспорту, - підкреслила регіональний віце-президент IFC Джорджина Бейкер.

Вже завтра, на 44-й сесії міської ради, депутати мають розглянуть проєкт рішення, який затвердить договір щодо підготовки кредитного фінансування згаданих інвестиційних проєктів.