У Запоріжжі обговорили плюси і мінуси бюджетної децентралізації

12.09.2017 13:25

Сьогодні, 12 вересня, в Запорізькому медіа-центрі відбулося засідання «круглого столу». Запорізькі експерти обговорювали, яких змін варто очікувати найближчим часом в умовах реформи децентралізації влади.

Реформа надала нові можливості для розвитку міст і сіл. Під час виступу Президента України в щорічному посланні до депутатів Верховної Ради Петро Порошенко зазначив, що місцевим бюджетам залишається більше коштів, ніж бюджету країни.

Як розповіла заступник міського голови Валентина Малиш, якщо в 2015 році бюджет Запоріжжя становив близько 4 млрд. грн, то в 2017 році завдяки децентралізації ця сума зросла до 7, 6 млрд. грн.

- Це позитивна тенденція. Завдяки тому, що бюджет зріс майже в два рази, ми отримали можливість розвиватися. Істотні суми були спрямовані і на ремонт доріг, і на відновлення житлового фонду, і на оновлення установ соціальної сфери - капремонти дитячих садків і шкіл, лікарень, закупівля нового обладнання для лікувальних установ. Є деякі проблеми з освоєнням коштів, але вони були і в період до децентралізації. Переважно це стосується регламентованого підходу в частині фінансування будівництва. Ми на сьогоднішній день як практики бачимо, що від 6 до 10 місяців йде на оформлення дозвільних документів, проведення експертизи проекту. Тут необхідно спрощувати процедуру отримання дозвільної документації, - підкреслила Валентина Малиш.

Також заступник міського голови зазначила, що має місце проблема з надходженням субвенцій з державного бюджету. Немає стабільності в надходженнях коштів. Крім того, є питання і в стабільності формування дохідної частини місцевого бюджету - щороку проходять зміни, немає закріплених джерел доходу.

Як зазначила директор департаменту економічного розвитку міської ради Наталія Новак, одним з напрямків розвитку запорізької громади є залучення інвестицій.

- Запоріжжя - перше місто, яке ще в 90-х роках отримав кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку, також ми першими в країні в повному обсязі погасили ці зобов'язання. Ми активно працюємо над залученням ресурсів - співпрацюємо з Європейським інвестиційним банком, банком реконструкції та розвитку, Німецьким банком розвитку KfW. За підтримки європейських партнерів успішно реалізуються проекти з термомодернізації бюджетних установ. Нещодавно відбулася зустріч з представниками німецького банку KfW, в рамках якої обговорювалася можливість надання коштів для оновлення транспортного парку, а також реалізації проекту по термомодернізації 40 бюджетних установ - садків і шкіл, - розповіла Наталія Новак.