У Запоріжжі гідросівбою обробляють пустирі

06.11.2019 17:27

У Хортицькому районі випробовують ефективність гідросівби на пустищах.

Гідросівба – це сучасна, ефективна технологія створення трав’яного покриття, яка є одним із засобів реалізації фітоценотичного агротехнічного методу боротьби з амброзією. 

Працівники КРБП «Зеленбуд» виконали експериментальне засівання спеціального складу травосумішей на вільній території по вул. Новгородській, 30. Як розповів директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін, було вирішено проекспериментувати з гідросівбою на великих територіях (пустирях), де зростає найбільше карантинних рослин.

- Заздалегідь підготовлено невелику територію одного з пустирів Хортицького району. Її поділили на дві частини. Одну частину ділянки працівники підприємства викосили, а іншу - підготували методом культивації, яка застосовується для підготовки гідросівби. Потім її засіяли травосумішами, які раніше не використовували, - насіння злаково-бобових трав (костриця, конюшина, мітлиця, спориш та ін.). Вони сприяють пригніченню осередків амброзії та не потребують подальшого ретельного догляду, є перспективними для використання на пустирях. Наступного року за експериментальними ділянками буде вестись спостереження і в разі успішних результатів на великих територіях (пустирях) планується масштабне використання гідросівби для боротьби з амброзією, - розповів Олексій Анохін.

Нагадаємо, у Запоріжжі для боротьби з карантинними рослинами використовують комплексний підхід. Амброзію не тільки скошують, а й обробляють хімічнними препаратами, що пригнічують її активність. Крім того, досить успішним є фітоценотичний метод - гідросівбою обробляють ділянки біля пішохідних зон та роздільні смуги на центральних дорогах районів.