У Запоріжжі обговорили проведення 4-го спеціалізованого екологічного форуму

08.11.2019 13:28

Сьогодні, 8 листопада, під головуванням радника міського голови Валерія Еделєва відбулося засідання організаційного комітету з питань проведення цьогорічного запорізького екологічного форуму. Під час зустрічі була обговорена концепція форуму, його тематика та озвучений перелік основних заходів, що будуть проведені цьогоріч.

4-й спеціалізований екологічний форум цього року майже повністю буде присвячений темі зміни клімату як у Запоріжжі та Україні, так і у світі в цілому.

- Це дійсно проблема, яка нині дуже хвилює людство. На цей кліматичний виклик обов’язково треба реагувати. Сьогодні ми готуємо проєкт рішення щодо заходів, спрямованих на вирішення кліматичної проблеми у місті, який буде винесений на сесію міськради на розгляд депутатів. Наш традиційний Екофорум також буде чи не увесь присвячений цій тематиці. Сподіваємось, цей захід приверне увагу не лише української громадськості, а й європейської чи навіть світової, - зазначив радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

У межах проведення Екофоруму передбачена традиційна виставка, на якій будуть представлені організації та підприємства, які реалізують проєкти, розробляють та впроваджують сучасні технології в сфері охорони навколишнього середовища. Будуть презентовані і результати роботи промислових та комунальних підприємств, вищих навчальних закладів міста. Запланована участь у виставці фотографів та художників, які представлять свої експозиції на екотематику.

Форум відвідають відомі українські та світові експерти. Зокрема серед них будуть професійні кліматологи, які візьмуть участь у масштабній кліматичній конференції. Передбачено проведення десятків екологічних майстер-класів, семінарів та презентацій. Також вперше на форумі буде організований екологічний концерт - відомі українські та закордонні митці зі сцени закликатимуть своєю творчістю людей звернути уваги на екопроблеми. До проведення цьогорічного форуму також планують залучити територіальні громади області та активну запорізьку громадськість.

- У нас чимало дуже активних громадських організацій, які звертають увагу на важливі кліматичні проблеми. Ми, як виконавча влада, намагаємося завжди йти їм назустріч, реагувати на їх звернення і разом вирішувати ці проблеми, - зазначив Валерій Еделєв.

Нагадаємо, екологічний форум у Запоріжжі проводитиметься вже вчетверте. Основна мета заходу - консолідація діяльності промислових підприємств, громадськості та влади для забезпечення сприятливого навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, а також залучення інвестицій в екологічні проєкти. Минулого року у межах заходу відбулось понад 130 виступів експертів – це відомі українські спеціалісти і гості з Німеччини, Франції, Канади, Ізраїля, Польщі та Чехії. Закордонні фахівці поділилися досвідом роботи системи моніторингу навколишнього середовища, інформування про якість атмосферного повітря, екологічного управління. Також під час заходу був підписаний Меморандум між комунальним підприємством «Комунсантрансекологія», «Вельтум-Запоріжжя» та гімназією №31. Документ дав старт пілотному проєкту роздільного збору сміття у навчальних закладах міста.