У Запоріжжі розповіли про новації у проєкті Громадський бюджет-2020

13.11.2019 17:17

Громадський бюджет реалізується в Запоріжжі вже четвертий рік поспіль. Починаючи з 2016 року кожен запоріжець може подати на конкурс свою корисну ідею та отримати кошти на її реалізацію. Лише у 2019 році на участь у Громадському бюджеті було подано 147 проєктів, з яких шляхом паперового та онлайн-голосування жителі міста обрали 17 переможців. Між ними розподілено 10 мільйонів гривень, які підуть на капітальні ремонти тротуарів, створення спортивних майданчиків, покращення територій для маломобільних груп населення тощо. Про деталі проведення цьогорічного конкурсу організатори розповіли під час круглого столу у Агенції регіональних ініціатив.

Ще з 2019 року у конкурсі були запроваджені деякі нововведення. Зокрема проєкт розширив свої вікові межі – відтепер взяти участь у ньому або проголосувати за ідею, що сподобалась найбільше, можуть запоріжці віком від 16 років. Цьогоріч також був проведений масштабний тематичний тренінг для молоді, створений логотип Громадського бюджету, а також розмежовано усі проєкти на три категорії, між якими був розподілений бюджет конкурсу у розмірі 10 мільйонів гривень. На загальні проєкти було передбачено 50% коштів, на проєкти комунальних закладів та проєкти житлово-комунального сектору по 30% і 20% відповідно.

Цього року автори мали змогу вийти прорекламувати себе просто у місті і таким чином отримати необхідні голоси. Адже на сайті оперативно публікувалась уся інформація щодо рейтингу проєктів, аби кожен міг підтягти його, прорекламувати себе і збільшити кількість голосів за власну ідею. Також вперше за роки існування конкурсу відбулось офіційне нагородження переможців усіх років  - організатори планують зробити такі заходи традиційними і провести подібну церемонію й у 2020-му році.

Цього разу під час старту голосування за ідеї Громадського бюджету-2020 мешканці міста зможуть проголосувати одразу за два проєкти: за великий (до якого відноситимуть лише загальні проєкти) та малий (проєкти комунальних установ та житлового-комунального сектору). Як і раніше голосування проводитимуть в електронному та паперовому виглядах. Зазначимо, кількість осіб, які проголосували, щороку складає майже однакове число – близько 30 тисяч.

 - Наступного року нарешті ми приділимо увагу інформаційній роботі. На це ми зможемо спрямувати певну суму від загального обсягу фінансування конкурсу. Вона складатиме приблизно 300 тисяч гривень і піде на створення брендбуку, інших інформаційних матеріалів, реалізацію освітньої частини. З лютого по травень 2020 року у районних адміністраціях будуть проводитися навчання для охочих більш детально розібратися у методі створення цих проєктів. Окремо будуть розроблені інформаційні буклети і для потенційних учасників, і для тих, хто голосуватиме, і для тих, хто працюватиме над реалізацією самого конкурсу. Крім того, будемо інформувати і про вже реалізовані проєкти – в планах встановити на місцях реалізації ідей інформаційні таблички з QR-кодами, по яких можна детальніше ознайомитися з концепцією проєктів та їх авторами, - розповіла голова координаційної ради з питань Громадського бюджету Запоріжжя Катерина Акула.

Подача проєктів триватиме з 1 по 31 травня 2020 року, саме ж голосування проходитиме у вересні. Більш детальну інформацію можна знайти на офіційному сайті конкурсу.