У Запоріжжі можна безкоштовно відновити зір

15.11.2019 16:47

У 2019 році через хворобу ока, яка «забирає» зір – катаракти - прооперовані 194 пацієнта. Залишок штучних кришталиків нині складає 185 одиниць. У середньому оперативне втручання щомісяця охоплює 30-35 осіб – це близько 10 хворих на тиждень.

Сучасна медицина пропонує новий ефективний і безболісний метод лікування катаракти, а головне люди стають «зрячими» одразу після операції. Мова йде про імплантацію кришталика, або інтраокулярної лінзи.

З цією метою реалізується програма «Охорони здоров’я міста Запоріжжя», одним із заходів якої є профілактика сліпоти від очних хвороб та запобігання інвалідності серед місцевого населення.

Проблема полягає в тому, що операція досить дороговартісна – навіть за умови її проведення у комунальній міській лікарні. Адже оперативне втручання передбачає як придбання штучного кришталика, так і витратних матеріалів.

Більшість запоріжців просто не в змозі подужати такі фінансові навантаження. Першочергово це стосується пенсіонерів, ветеранів війни та представників інших пільгових категорій. Тож для соціально незахищених верств населення штучні кришталики, як і витратні матеріали, закуповуються за кошти міського бюджету – якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї, або самотнього громадянина за три місяці, які передували зверненню, не перевищує двох прожиткових мінімумів.

Хірургічні втручання проводяться на базі 3-ї міської лікарні. Як нині організована робота, проконтролював заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- У місті діють три масштабні програми: це заміна пошкодженого суглоба - ендопротезування, зубопротезування та заміна кришталиків, або лікування катаракти. Це дуже важливе питання, бо всі наші пенсіонери, люди похилого віку та хворі на цукровий діабет досить часто страждають на проблеми, пов’язані з порушенням зору. Ми придбали сучасне обладнання майже на 6 млн грн і ще на 1,7 млн грн - витратних матеріалів. У бюджеті міста також передбачили фінансування на проведення самих операцій – для містян вони безоплатні. Ми бачимо, що динаміка повернення зору дуже висока – 98-99%, тому я вважаю, що ця програма надважлива для міста, адже вартість тільки однієї такої операції складає близько 6-7 тисяч гривень, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Також заступник міського голови поспілкувався з щойно прооперованими запоріжцями. Одна з пацієнток розповіла, що почувається набагато ліпше, хоч пережила втручання на оці тільки вчора. Нині вже помітне суттєве покращення зору.

Зазначимо, пацієнтам з підозрою на катаракту слід попередньо звернутися до поліклініки за місцем проживання, або ж потрапити на прийом до свого сімейного лікаря. У 3-й міській лікарні консиліум лікарів здійснює відбір пацієнтів у першу та третю середу місяця.

Загалом впродовж попередніх двох років були прооперовані 655 громадян. У 2020 р. програму з оперативного лікування катаракти за бюджетні кошти для соціально незахищених верств населення планується продовжити. Заплановане придбання 95 штучних кришталиків та витратних матеріалів для операцій на загальну суму 620 тис. грн.