Запоріжці отримуватимуть пільги на сплату ЖКГ за новими правилами

19.11.2019 12:55

З 1 жовтня стартувала монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Новий механізм передбачає нарахування грошей у безготівковій та готівковій формах. Про деталі нововведень розповіли на брифінгу в управлінні соцзахисту населення Запорізької міської ради.

Так, отримати пільги готівкою зможуть ті запоріжці, які встигли до 15 жовтня написати в управлінні соцзахисту відповідну заяву на монетизацію. Таких у Запоріжжі – 1700. Управління соцзахисту самостійно перераховують кошти на пільги або в «Ощадбанк», або - якщо того хоче пільговик - на обрану ним картку (з 38 уповноважених банків). Після чого громадянин сплачує за комунальні послуги самостійно. Для того, щоб надавати кошти в безготівковому вигляді, на кожного одержувача пільг автоматично відкривають персональний обліковий запис в «Ощадбанку». На цьому записі буде відображатися нарахована сума.

Тим, хто не встиг написати заяву, управління розрахували пільги автоматично. Втім у готівковій формі отримати гроші ці пільговики не зможуть. Кошти надходитимуть до «Ощадбанку», саме він перераховуватиме кошти постачальникам послуг. Першочергово платитимуть за опалення (концерну «МТМ», «Запоріжгазу» тощо, в залежності від типу індивідуального опалення). Залишок коштів почергово розподілятиметься на водопостачання та водовідведення, електроенергію, газ, вивезення сміття та обслуговування будинків. Якщо житло в складі ОСББ - кошти на управління (утримання) не перераховуватимуться.

Після сплати « Ощадбанк» інформуватиме пільговиків за допомогою СМС-повідомлення, де буде вказано - скільки й за які послуги сплачено. Перерахунки коштів з банку на рахунок підприємств, що надають послуги, здійснюватимуть до 18 числа кожного місяця. Якщо пільга перевищуватимете суму, нараховану за усі комунальні послуги, кошти залишатимуться на рахунку. Їх можна буде отримати після завершення опалювального періоду, звернувшись до «Ощадбанку» з заявою щодо відкриття власного рахунку, куди і будуть перераховані гроші.

- Ми провели досить велику інформаційну роботу серед пільговиків. Втім розуміємо, що на нас очікує ще чимало дзвінків, так було і з субсидіями. Наразі кількість питань щодо субсидій зменшилась, бо люди вже стали більш обізнаними в темі. Вважаю, що за кілька місяців так буде і з новими правилами щодо надання пільг на ЖКГ, - зазначила заступниця начальника управління соцзахисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко.

На сьогодні перелік осіб, які мають право на отримання пільг, регулюють 46 різних законів. Відповідно до них до цього списку належать учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих внаслідок війни, пенсіонери державних служб (ДСНС, МВС, СБУ), постраждалі від Чорнобильської катастрофи тощо. У разі змін у складі сім’ї, або інших змін, які впливають на нарахування пільг, необхідно обов’язково звернутися до управління соцзахисту.