Перший європейський тролейбус вийшов на маршрут

19.11.2019 12:37

Запоріжжя отримало 2 з 9 європейських тролейбусів, придбаних цього року. Перший з них сьогодні вже розпочав перевозити пасажирів. Тролейбус працюватиме на маршруті №3 «вул. Піщана – 4-й Південний мікрорайон». Міський голова Володимир Буряк сьогодні перевірив готовність тролейбусу до виходу на лінію.

У 2019 році у Запоріжжі підвищену увагу приділили розвитку комунального електротранспорту. Завершується збирання 9-го та 10-го запорізьких трамваїв, капітальний ремонт ще одного трамвайного вагона. Вже у грудні вони мають розпочати перевезення пасажирів.

Оновлюється й тролейбусний парк. Цього року місто вже отримало 5 тролейбусів з автономним ходом, які вже працюють на маршрутах. У тому числі й на новому тролейбусному маршруті №1, який з’єднав острів Хортицю з центром міста.

Наступний крок – отримання 9 європейських тролейбусів. Вони придбані за кошти бюджету міста. 2 з них вже надійшли до міста. Перший тролейбус сьогодні вийшов на маршрут №3 «вул. Піщана – 4-й Південний мікрорайон». Другий готують до роботи. Зараз вирішуються організаційні питання, готується його вихід на лінію. Також місто має отримати ще 7 тролейбусів.

- Пішли шляхом закупівлі європейських тролейбусів. Сьогодні ми вже отримали 2 таких тролейбуси. Вони працюють як від контактної мережі, так і від дизель-генератора. Серед переваг його місткість - 120 пасажирів. Вже сьогодні перший з них піде маршрутом №3, - сказав Володимир Буряк.

Тролейбуси оснащені кондиціонерами, системою опалення. Завдяки наявності дизельного двигуна вони можуть пересуватися автономним ходом, без контактної мережі. Це необхідно, наприклад, у випадку пориву контактної мережі.

- Місто Запоріжжя нещодавно придбало 5 тролейбусів з автономним ходом. Це дало можливість відкрити маршрут на о. Хортицю. Ми ремонтуємо трамвайні вагони, збираємо свої трамваї, закуповуємо трамваї та тролейбуси у країнах ЄС. У подальшому будемо працювати у двох напрямках: співробітництво з Європейським інвестиційним банком і закупівля електробусів, придбання електробусів за рахунок так званих «зелених інвестицій», - відзначив Володимир Буряк.

У рамках співробітництва з Європейським інвестиційним банком місто розраховує закупити 26 електробусів, ще 12 – за рахунок так званих «зелених інвестицій».

- Сподіваємося отримати необхідні кошти вже наступного року. У результаті Запоріжжя може стати першим містом України, де на маршрутах працюватимуть електробуси, - наголосив Володимир Буряк.

Нагадаємо, розвиток комунального електротранспорту є частиною міської програми розвитку комунального громадського транспорту. Вона розроблена за дорученням міського голови Володимира Буряка, який контролює її впровадження.

Програма включає також придбання великих автобусів, відкриття нових автобусних маршрутів з автобусами великої місткості. Впродовж кількох років було придбано 95 великих автобусів. Відкрито автобусні маршрути №№ 17, 18, 29, 39, 56, 59, 72, 86, 94. Наступного року планується відкрити маршрут, який курсуватиме між аеропортом та центром міста.