У Запоріжжі адмінкомісія розглянула близько 50 протоколів на правопорушників

19.11.2019 17:10

Сьогодні, 19 листопада, відбулося засідання адміністративної комісії при виконавчому комітеті Запорізької міської ради на чолі з головою комісії, юристом департаменту правового забезпечення міськради Віктором Низовцевим.

Адмінкомісія розглядала протоколи, значна частина яких складена впродовж останніх двох тижнів працівниками інспекції з благоустрою міськради та органів правопорядку, які провели інспектування довкола «торгових» вулиць Сталеварів і Запорізької (Вознесенівський і Олександрівський райони) і у Шевченківському районі. Як зазвичай, більшість протоколів, складених на громадян, фізичних осіб-підприємців, посадових осіб організацій, стосувалася порушення правил торгівлі та благоустрою.

Під час засідання комісія розглянула справи про захаращення прибудинкової території, засмічення довкола об’єктів торгівлі, самовільну зміну фасадів будинків, проведення земельних та будівельних робіт в місцях загального користування без дозвільних документів та належної техніки безпеки, стихійну торгівлю у невстановлених місцях. Порушники мусять протягом 15 діб сплатити штрафи (від 340 до 1530 гривень). У разі несвоєчасної сплати сума штрафу подвоюється.

Окремої уваги заслуговує розгляд протоколу, складеного на мешканців квартири у будинку № 208 на проспекті Соборному, які вдалися до самовільної зміни елементів фасаду цього будинку, занесеного до державного реєстру пам’яток архітектури місцевого значення. Порушники покарані штрафом у 1360 гривень.

Цей випадок, на жаль, не поодинокий. Люди, які мають або ж придбали житло на проспекті Соборному у спорудах забудови 50-х років, повинні враховувати, що це не просто квадратні метри, які можна змінювати та осучаснювати на власний розсуд. І фасади цих будинків, і декоративні елементи, і автентичні конструкції вже є надбанням міста. Тому що будинки вздовж проспекту Соборного, які відносяться до так званого стилю «радянський ампір» або «стиль тріумф», є об’єктами архітектурної спадщини. І факти самовільного демонтажу елементів чи зміни фасаду будинків знаходяться на особливому контролі інспекції з благоустрою міськради.

Члени адмінкомісії відзначають активність запоріжців у реагуванні на дотримання правил благоустрою у Запоріжжі. Небайдужі громадяни вказують на факти і вимагають пояснень, чому не вивозиться сміття підприємцями, чи є дозвіл на спилювання дерев, хто відповідатиме за розриті траншеї тощо. Бувають і комічні ситуації, як сьогодні. Розглядався протокол про неналежне утримання великого і небезпечного пса бійцівської породи, і хазяйка тварини мусила доводити адмінкомісії, що насправді він старий дворовий «шарко», до того ж зовсім беззубий. Аргументи враховано, хазяйка відбулась усним попередженням.

Окрім штрафів і попереджень, на засіданні адміністративної комісії були і приємні події. Голова комісії Віктор Низовцев вручив грамоти виконкому Запорізької міськради трьом кращим і найактивнішим членам комісії, які складають протоколи про порушення більше за кількістю і краще за якістю.