У Запоріжжі виконують безкоштовні операції з ендопротезування

20.11.2019 15:30

Цьогоріч з міського бюджету на закупівлю 68 ендопротезів - 63 кульшових та 5 колінних - а також витратних матеріалів для операцій виділені 1,9 млн грн. На цей час прооперовані вже 46 пацієнтів.

Біль у кульшовому суглобі, або як його ще називають – тазостегновому, та супутнє обмеження рухливості сприймається багатьма як вікова норма і особливих побоювань не викликає. Втім з часом відчуття дискомфорту посилюється, людина починає кульгати і навіть «завалюватися на бік». Саме тоді приходить розуміння необхідності візиту до лікаря.

У Запоріжжі реалізується масштабна програма «Охорона здоров’я міста на період 2019-2021 роки». Одним із заходів є профілактика інвалідності від дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів серед місцевого населення. Відповідні втручання проводяться на базі 9-ї міської лікарні.

- Хвороби суглобів - одні з найпоширеніших, у тому числі й серед молоді. Люди з такого роду патологіями втрачають працездатність і можливість самообслуговування та починають штучно відмежовувати себе від активного соціального життя. У свою чергу ендопротезування поліпшує рухливість, позбавляє больових відчуттів та повертає пацієнтів до повноцінного життя, - розповів завідувач відділення травматології та ортопедії КНП «Міська лікарня № 9» Євген Бойко.

У 2019 році на базі медзакладу виконано 30 таких оперативних втручань: 28 на кульшовому суглобі і 2 – на колінному. Такі ж операції проводять і фахівці міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Нині у залишку 41 ендопротез кульшового суглобу та 6 – колінного. До кінця року їх всі планується використати за призначенням.

Також нагадаємо, що у міській лікарні № 9 відбулося злиття двох відділень – травматології і ортопедії – в межах реформування галузі охорони здоров’я. Суть її полягає в переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта». Як нині організована робота, проконтролював заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Сьогодні ми перевірили роботу нашого ортопедично-травматологічного відділення після злиття. Впевнилися, що працює воно злагоджено і безперебійно. Також ми проконтролювали хід однієї з найважливіших міських програм у галузі охорони здоров’я - це ендопротезування. Знаємо, що після перелому шийки стегна і кульшового суглобу повернутися до повноцінного життя важко, особливо літнім людям. Операція дуже вартісна – 25-30 тисяч гривень. Дійсно, таке фінансове навантаження не кожен в змозі подужати. Тож соціально незахищені верстви населення мають право на безплатну операцію – якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї або самотнього громадянина за три місяці, які передували зверненню, не перевищує двох прожиткових мінімумів. Це близько 3 800 грн. У цьому випадку ендопротези, як і сама операція та витратні матеріали, фінансуються з міського бюджету, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Також заступник міського голови поспілкувався з щойно прооперованими запоріжцями. Один з пацієнтів – Віктор Коломоєць. Чоловік розповів, що пережив оперативне втручання наприкінці жовтня, поставив новий тазостегновий суглоб місцевого медичного виробництва.

- Попереду тривала реабілітація. Звісно, поки ще пересуваюсь за допомогою милиць та ціпка, втім після операції почуваюся значно краще, - розповів Віктор Коломоєць.

Аби потрапити в чергу на операцію, слід звернутися до травматолога в поліклініці за місцем проживання, або ж до свого сімейного лікаря. Далі, за рішенням комісії з відбору хворих, пацієнти вносяться до реєстру на сайті департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради. Нині в черзі на проведення ендопротезування кульшового суглобу перебувають 47 осіб, колінного – 26.

Діятиме відповідна програма й наступного року. Зокрема заплановане придбання 75 ендопротезів (60 кульшових та 15 колінних) та витратних матеріалів для операцій на загальну суму 2,9 млн грн.