До Запоріжжя завітали експерти з проведення інституційного аудиту

21.11.2019 17:49

«Модератори освітніх реформ 2.0» - дводенна конференція освітян під такою назвою сьогодні, 21 листопада, почала роботу в Запоріжжі. Близько півтисячі директорів, їхніх заступників та педагогів з різних куточків України приєдналися до зустрічі в приміщені стадіону «Славутич Арена». Організатор заходу – департамент освіти і науки Запорізької міської ради.

Набув чинності Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти, який передбачає принципово новий підхід до оцінювання освітньої діяльності в школах і покликаний допомогти їм стати більш якісними.

Детальніше про організацію проведення такого контролю розповів голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, який відвідав галузеву конференцію в Запоріжжі. Відзначив, що інституційний аудит здійснюватиметься за чотирма напрямами. Братимуться до уваги освітнє середовище закладу, система оцінювання здобувачів освіти, педагогічна діяльність медпрацівників та управлінські процеси.

- Це комплексна процедура оцінювання закладу освіти. Зокрема, чи спонукає таке середовище до засвоєння знань і вмінь, чи вільна ця територія від насильства, булінгу та інших впливів на учнів. Це такі радше кроки, які демонструють принципи оцінювання школярів, проведення педагогічної та управлінської діяльності. Всі ці процеси мають конкретні наслідки. Разом з тим перевірятимемо й дотримання вимог чинного законодавства. Якщо заклад освіти його порушує, складатимемо уніфікований акт – тобто два документи та висновок, аби заклад виправив помилки, яких припустився, - зазначив Руслан Гурак.

До участі в конференції приєдналися представники місцевої влади. Заступник міського голови Анатолій Пустоваров підкреслив, що освіта – одна з найголовніших галузей розвитку Запоріжжя.

- Важливим є налагодження діалогу, обміну досвідом та думками, аби наш освітянський простір постійно розбудовувався. Сьогодні ми обговорюємо важливі речі та їх конкретну реалізацію. Цього неможливо досягти без додаткової мотивації освітян та створення гідних умов для їх праці у школах. Я впевнений, що нам це вдасться. Тільки-но погляньте, як багато молодих фахівців з різних куточків України до нас завітали сьогодні. Держава також має зробити конкретні кроки в цьому напрямку, а саме - запровадити доступну та якісну освіту, - додав Анатолій Пустоваров.

Також у рамках конференції відбулося підписання меморандуму про співпрацю між департаментом освіти і науки Запорізької міської ради та Державною службою якості освіти України. За новим механізмом школи перевірятимуть вже з наступного року.