У боротьбі з амброзією Запоріжжя планує вийти на національний масштаб

22.11.2019 11:16

21 листопада в міській раді пройшло засідання постійно діючої міської робочої групи з координації дій зі знищення карантинних рослин.

У Запоріжжі вже п’ятий рік реалізуються заходи в рамках міської програми боротьби з карантинними рослинами. Головною її особливістю є комплексний підхід. Поетапно, застосовуючи різні методи боротьби з алергенними рослинами - механічний (покіс), хімічний (обробка амброзії спецпрепаратом), фітоценотичний (засівання новими травами) - міська влада має намір вирішити проблему, яка складалася декілька десятиріч.

Головуючий засідання, радник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що боротися з карантинними рослинами намарно лише в межах міської програми.

- Ліквідувати повністю карантинні рослини в окремо взятому місті неможливо. Але результати є. Запоріжжя сьогодні є лідером з цього питання. Нашими напрацюваннями цікавляться інші міста України. Зараз ми активно працюємо з депутатами над розробкою обласної програми боротьби з карантинними рослинами, і у перспективі вийдемо на національний рівень, маючи за основу запорізький досвід. Тому що живучість і катастрофічно швидке поширення пилку і насіння амброзії не знає адміністративних кордонів, - наголосив Валерій Еделєв.

Учасники засідання відзначили, що застосування всіх трьох методів дає свої позитивні результати. По районах міста постійно оновлюються карти розповсюдження карантинних рослин, більшість територій оброблялася кілька разів. Мешканці міста стали активніше долучатися до виявлення осередків поширення амброзії. Ще залишаються питання щодо приватного сектора, безхазяйних територіях і покинутих місцях будівництва. Не всі містяни стежать за прилеглими до їхніх домівок ділянками, не всі керівники промислових підприємств дбають про фітосанітарний стан своїх територій. З ними ведеться відповідна робота.

На засіданні постійно діючої міської робочої групи з координації дій зі знищення карантинних рослин також визначилися з пріоритетними напрямками роботи на 2020 рік. По-перше – це контроль за якістю роботи, який передбачає постійний зворотній зв'язок. Треба системно досліджувати, що відбувається з амброзією на ділянках, оброблених хімічними речовинами чи засіяних спеціальними травами, і відображати цю інформацію на інтерактивних картах. І другий напрямок – матеріально-технічне оновлення служб, які задіяні в роботах, зокрема КРБП «Зеленбуд».

У підсумку роботи за 2019 рік було визначено і нагороджено грамотами виконкому Запорізької міської ради установи і заклади, які дбають про фітосанітарний та естетичний стан своїх територій, тому й перемогли в конкурсі «Територія без амброзії».

У номінації «Територія без амброзії» стали кращими:

ясла-садки комбінованого типу № 145 «Дружна сімейка» і № 167 «Каштан»; Запорізький класичний ліцей; центр первинної медико-санітарної допомоги № 10; санаторна школа-інтернат № 7; загальноосвітні школи № 33 і № 14; будинок дитячої та юнацької творчості Заводського району; гаражний кооператив «Металург»; виробничі дільниці КРБП «Зеленбуд» Олександрівського, Хортицького і Шевченківського районів (за фітосанітарний порядок у скверах «Театральному» і на пр. Ювілейному, і парк ім. Клімова).

У номінації «Найкраща громадська організація чи об’єднання у боротьбі з амброзією" оголошено подяку:

Санктуарію Бога Отця Милосердного – римо-католицькому храму (єпископ Ян Собило); ОСББ «Космічна – 101» (голова правління Юлія Куценко); міській дитячій лікарні № 5 (головлікар Андрій Запорожченко).

Кращим організатором заходів зі знищення амброзії серед міських райадміністрацій визнано Комунарську районну адміністрацію.