Відбулась пресконференція з приводу ситуації, що склалася навколо стихійного ринку на площі біля цирку

25.11.2019 17:58

На заході були присутні радник міського голови Валерій Еделєв, заступник голови Вознесенівської райадміністрації Єгор Демчевський, керівництво інспекції з благоустрою та інших профільних департаментів, правоохоронці та журналісти.

На початку зустрічі Валерій Еделєв ознайомив присутніх з історією питання. Зокрема розповів, коли була створено ярмарок і з якою метою, а також про те, що стало причиною його закриття.

Так, 13 листопада з метою запобігання незаконній торгівлі ярмарок біля цирку був офіційно заборонений. Причина – невиконання його першочергових функцій, регулярне засмічення територій та збут неперевіреного в спеціалізованих лабораторіях товару. Радник міського голови зазначив, що до нього також надсилали звернення спеціалісти Держпродспоживслужби, які через випадки ботулізму після покупок на стихійних ринках наполягають на посиленні боротьби з такою торгівлею.

- На сьогодні на території ярмарку не працює жодна з лабораторій, тому фактично торгівці реалізують неперевірені овочі, м'ясо, рибу, молочну продукцію. До того ж, надходить чимало скарг щодо неестетичного вигляду площі, її засмічення, - розповів Валерій Еделєв.

Також присутнім розповіли про перший інформаційно-роз’яснювальний рейд , який провели на ярмарку цієї суботи, 23 листопада. Під час заходу відвідувачів та продавців інформували щодо закриття ярмарку та альтернативних місць для торгівлі. Зокрема кілька сотень вільних місць є на комунальних ринках Запоріжжя. При цьому вартість оренди 1 квадратного метра торгового місця складає не більше 7,50 грн за день, а стандартного торгового місця - не більше 15 гривень. Невелика ціна на оренду включає в себе і послуги з лабораторних перевірок продуктів. Тож товар на прилавках гарантовано виставляють якісний.

- На нашому ринку наразі є близько 300 вільних місць. Втім за час з моменту рішення про закриття ярмарку до мене щодо оренди місця звернувся лише один підприємець, що торгує хлібобулочними виробами. З самого ярмарку ніхто не приходив. Мало того, я знаю, що у суботу і деякі наші місцеві продавці виходять до цирку, бо там не потрібно платити за оренду, – зазначив директор Критого ринку КП «Запоріжринок» Олександр Змієвський.

Усі присутні журналісти на пресконференції мали змогу задати питання, які їх цікавлять. Вони стосувалися здебільшого кількості вакантних місць для торгівлі на ринках, їх вартості, дат проведення наступних рейдів, подальшої долі площі та взаємодії з правоохоронцями у ситуації з ярмарком.

- З поліцією у нас завжди були хороші відносини. Ми регулярно звертаємося до них за допомогою, адже в деяких питаннях не маємо належних повноважень. Зокрема і в боротьбі зі стихійною торгівлею. Неодноразово стосовно цього ми зверталися до депутатів Верховної Ради попередніх скликань, втім якогось законного вирішення питання так і не було. Наразі ми потребуємо більш дієвих рішень щодо стихійної торгівлі, втім не маємо повноважень. А правоохоронці і так задіяні у багатьох інших важливих питаннях, тож системно займатися саме цією проблемою у них не вистачає сил. Допомога нам потрібна, і потрібне вирішення проблеми зі стихійною торгівлею на загальнодержавному рівні, - зазначив радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.